top icon
Επικαιρότητα

Μέτρα για τα taxi

Σειρά αλλαγών που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των taxi στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών

Σειρά μέτρων που αφορούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΑΧΙ στη χώρα ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των ταξί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, την κάλυψη από την πλευρά της πολιτείας κοινωνικών αναγκών με την δημιουργία πλαισίου για την αγορά ειδικών ταξί αποκλειστικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την ικανοποίηση χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Οι ρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της Αθήνας αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων. Η δημιουργία μόνιμων χώρων στάθμευσης (πιάτσες) καθώς και η χορήγηση ειδικών ραδιοσυχνοτήτων θα συμβάλλουν στον περιορισμό της συνεχούς κίνησης των ταξί εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομία και καλύτερες συνθήκες εργασίας στον κλάδο, ενώ παράλληλα θα δράσουν καθοριστικά στην προσπάθεια για περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα τα οποία πρόκειται άμεσα να κατατεθούν εντός του Απριλίου σε νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:

Συχνότητες ραδιοταξί
Ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί απελευθερώνονται ραδιοσυχνότητες, οι οποίες και διατίθενται για χρήση από τις εταιρίες ταξί. Η εφαρμογή του μέτρου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία σταθμών ταξί θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των περιττών μετακινήσεών τους. Με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών.

Νέοι σταθμοί ταξί (πιάτσες) στην Αθήνα και τον Πειραιά
Δημιουργούνται συνολικά 11 σταθμοί ταξί, κατά κύριο λόγο κοντά σε σταθμούς του Μετρό και βασικούς συγκοινωνιακούς κόμβους. Αναλυτικότερα δημιουργούνται: 6 στο Δήμο Αθηναίων, (Όθωνος, Ιπποκράτους, Μαυρομματαίων, Πλ. Βικτωρίας, Πλ. Ομονοίας και Πλ. Κολωνακίου), 2 στο Δήμο Πειραιά, ( Αριστείδου και Ακτή Τζελέπη), 2 στον Αγ. Δημήτριο (Λ. Βουλιαγμένης) και ένας στον σταθμό του Μετρό στην Εθνική Άμυνα. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται στους επιβάτες η δυνατότητα άμεσης και εύκολης εύρεσης ταξί σε γνωστά κομβικά σημεία της πόλης, ενώ αυξάνεται και η συμπληρωματικότητα των μέσων μετακίνησης.

Απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών ταξί
Επεκτείνεται η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών ταξί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, λόγω του υπερκορεσμού του επαγγέλματος (15.000 οχήματα στην Αθήνα) και με δεδομένο ότι έχουν σημαντικά βελτιωθεί οι υπηρεσίες παροχής συγκοινωνιακού έργου από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ως τώρα απαγορευόταν η έκδοση νέων αδειών ταξί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005.

Κυκλοφορία 7θέσιων ταξί
Δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες οχημάτων ταξί να θέσουν σε κυκλοφορία για κάθε 100 ταξί δύο επιπλέον οχήματα αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για την απόκτηση των οχημάτων αυτών, που θα είναι ειδικά διαμορφωμένα και θα έχουν λευκό χρώμα, προβλέπεται επιδότηση. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ταξινόμησης και ενός ταξί τύπου van επτά θέσεων για ειδικές μισθώσεις, εφόσον πρώτα ταξινομηθούν από τις εταιρείες τα δύο οχήματα για εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ειδική άδεια ταξί
Δίνεται η δυνατότητα απόκτησης της ειδικής άδειας οδήγησης ταξί και σε άτομα που έχουν άλλα εισοδήματα, πλην εκείνων που απασχολούνται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το σημερινό πρόβλημα έλλειψης οδηγών, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ή να υποβάλλονται ψευδείς δηλώσεις. Δεν ήταν επίσης λίγα τα κρούσματα οδηγών ταξί χωρίς την ειδική άδεια. Το πρόβλημα οφείλονταν στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα απόκτησης αδείας οδήγησης ταξί μόνο άνεργοι.

Πειθαρχικά Συμβούλια
Για τον έλεγχο της τήρησης και της επιβολής κυρώσεων σχετικά με το νέο κανονισμό λειτουργίας των ειδικής δημοσίας χρήσεως αυτοκινήτων συγκροτούνται Πειθαρχικά Συμβούλια στην έδρα κάθε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στην έδρα κάθε Νομαρχιακού Διαμερίσματος των Ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται συστηματικότερος έλεγχος για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ