X
Επικαιρότητα

Mazda RX-8 Hydrogen

Η Mazda συμμετέχει στο πρόγραμμα «Hydrogen Road of Norway», στόχος του οποίου είναι η εξέλιξη της υδρογονοκίνησης.

Η Mazda Motor Corporation συμμετέχει στο πρόγραμμα «Hydrogen Road of Norway», (HyNor), στόχος του οποίου είναι η εγκαθίδρυση ενός συστήματος μεταφορών που θα βασίζεται στη καθαρή ενέργεια του υδρογόνου ως καύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο βρέθηκε στου Νορβηγικούς δρόμους το πρώτο RX-8 Hydrogen RE (Rotary Engine), η επιτυχημένη δοκιμή του οποίου θα δώσει το πράσινο φως για την εκμίσθωση 30 ακόμα αυτοκινήτων προς την HyNor.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Akihiro Kashiwagi, υπεύθυνου για την ανάπτυξη του προγράμματος hydrogen RE της Mazda, «Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα HyNor σηματοδοτεί το βαθμό της εξέλιξής μας. Είναι επίσης μεγάλη μας τιμή που συμμετέχουμε στην εξέλιξη του συστήματος υδρογονοκίνησης στη Νορβηγία. Όμως και εμείς στη Mazda θα ωφεληθούμε από τα στοιχεία που θα προκύψουν από το πρόγραμμα αυτό και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την τεχνολογία των οχημάτων υδρογόνου».
Μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας περιστροφικός κινητήρας υδρογόνου της Mazda χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση εκτός των Ιαπωνικών συνόρων. Και φυσικά να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η Mazda είναι ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο ο οποίος παράγει μαζικά τον περιστροφικό κινητήρα RENESIS. Η μοναδική του αρχιτεκτονική ton καθιστά καταλληλότερο για την καύση υδρογόνου, σε σύγκριση με ένα συμβατικό κινητήρα, ενώ ταυτόχρονα η μετατροπή του είναι σχετικά ευκολότερη.
Το RX-8 Hydrogen RE αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της zoom-zoom στρατηγικής της Mazda, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ο σεβασμός στο περιβάλλον χωρίς όμως παραχωρήσεις στην οδηγική απόλαυση ή την ασφάλεια. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι ότι έχει τη δυνατότητα να καίει εναλλακτικά είτε υδρογόνο, είτε βενζίνη, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά εκμεταλλεύσιμο ακόμα και σε χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει ένα δίκτυο παροχής υδρογόνου. Το RX-8 Hydrogen RE τέλος, θα μπορεί κατά τη διάρκεια του πιλοτικού αυτού προγράμματος να παρουσιαστεί σε ενδιαφερόμενους που θα επιθυμούσαν να το χρησιμοποιήσουν σε διοργανώσεις σχετικές με το περιβάλλον ή και γενικότερα.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!