top icon
Επικαιρότητα

MAVA AE: η θέση της για το πρόστιμο…

Από τη MAVA AE, επίσημη εισαγωγέα των αυτοκινήτων της Renault στη χώρα μας, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:
 
 
Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περί επιβολής
    προστίμου στην εταιρεία μας, MAVA Α.Ε., επιθυμούμε να δηλώσουμε τα εξής:
Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες και ότι  στηρίχθηκαν σε πλημμελή και επιλεκτική εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού.
Τονίζουμε ότι κατά τη διαδικασία δεν αποδείχθηκε ότι επήλθε περιορισμός του ανταγωνισμού.
Διευκρινίζουμε ότι η υπόθεση στηρίχθηκε αποκλειστικά στις μεμονωμένες καταγγελίες ενός διανομέα κατά του οποίου η MAVA είχε σημαντικές οικονομικές απαιτήσεις και ο οποίος δεν προσήλθε καν να καταθέσει για να υποστηρίξει την καταγγελία του.
Προβληματιζόμαστε έντονα για τη λογική βάσει της οποίας εξαντλήθηκε η αυστηρότητα της Επιτροπής με την επιβολή προστίμου το οποίο αγγίζει το ανώτατο όριο που προβλέπεται από την Κοινοτική Νομοθεσία. Πόσο μάλλον δε, όταν το συγκεκριμένο πρόστιμο επιβλήθηκε σε μία εταιρία η οποία κατέχει μερίδιο αγοράς μικρότερο του 5%, σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο.
Απορούμε για την ταχύτητα και σπουδή με την οποία η υπόθεση αυτή «επανεξετάσθηκε» από την Επιτροπή μετά την παραπομπή του συντάκτη της  σχετικής εισήγησης Αδαμόπουλου στη δικαιοσύνη.
Διαμαρτυρόμαστε για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων υπεράσπισης της Εταιρίας μας κατά τη διοικητική διαδικασία στην Επιτροπή.
Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι υπήρξαμε το εξιλαστήριο θύμα στην προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους της Επιτροπής μετά τις πρόσφατες υποθέσεις δωροδοκίας.
Δηλώνουμε ότι κατά της αποφάσεως αυτής θα προσφύγουμε στην Ελληνική δικαιοσύνη με τη βεβαιότητα για την τελική δικαίωσή μας.
Τέλος, διαβεβαιώνουμε τους πελάτες και συνεργάτες μας καθώς και το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της εταιρείας.
 
Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της «περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού» εξέδωσε απόφαση σχετικά με την καταγγελία της «Εμμανουήλ Ψιψίκας & ΣΙΑ» κατά της «ΜΑVA Εμποροβιομηχανική» για παράβαση των άρθρων 1 παρ.1 και 2 του ν.703/77, καθώς και του Κανονισμού αριθ.1475/95. Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και τις τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων, έκρινε ότι υπήρξε παράβαση η οποία έγκειται στο ότι η ΜΑVA καθόριζε, με τη συμφωνία των διανομέων της, τις τιμές πώλησης νέων αυτοκινήτων από τον Ιούνιο του 1996 έως το Δεκέμβριο του 2002. Με την 332/V/2007 απόφασή της η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο στη MAVA, ύψους 12.692.895 ευρώ, για τα ως άνω οικονομικά έτη.
 
 
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ