X
Επικαιρότητα

M Performance Automobiles: Η νέα υπό-μάρκα της BMW!

Στην Έκθεση της Γενεύης, η Βαυαρική εταιρεία θα παρουσιάσει και επίσημα το νέο sub-brand της, που θα φέρει την ονομασία M Performance Autobobiles και θα περιλαμβάνει προτάσεις με έντονα σπορτίφ χαρακτηριστικά.

Στην Έκθεση της Γενεύης, η Βαυαρική εταιρεία θα παρουσιάσει και επίσημα το νέο sub-brand της, που θα φέρει την ονομασία M Performance Autobobiles και θα περιλαμβάνει προτάσεις με έντονα σπορτίφ χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια νέα υπό-μάρκα στους κόλπους της BMW, η οποία έρχεται από τις αρχές της άνοιξης και εξής να γεφυρώσει το χάσμα που παρατηρείται σήμερα ανάμεσα στα «κανονικά» μοντέλα της γκάμας της και τα κορυφαία της σειράς Μ (Μ3, Μ5 κοκ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του M Division, η εν λόγω γκάμα θα περιλαμβάνει τόσο βενζινοκίνητες όσο και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, οι οποίες θα είναι λιγότερο… απόλυτες σε σχέση με τα Μ3, Μ5, Χ6 Μ κοκ, αλλά σαφώς πιο απολαυστικές στην οδήγηση και με πιο σπορτίφ χαρακτηριστικά σε επίπεδο οδικής συμπεριφοοράς σε σύγκριση με τα ταπεινότερα αδέλφια τους. Από τον… μπαξέ των μοντέλων της M Performance Automobiles δεν εξαιρούνται επίσης μοντέλα με κίνησης σε όλους τους τροχούς. Κατά πάσα πιθανότητα, τα πρώτα δύο δείγματα γραφής θα είναι η M5 550d xDrive και η Χ6 Μ50d xDrive.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα την προσθήκη μιας σειράς νέων κινητήριων συνόλων, αλλά και σημαντικών αναβαθμίσεων μέσω συγκεκριμένων «πακέτων», που αφορούν μια πληθώρα εκδόσεων και υπαρχόντων μοντέλων της γκάμας της, που θα είναι διαθέσιμα στις κατά τόπους αγορές από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και εξής. Ας δούμε αναλυτικά περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Σειρά 1 (Coupe & Convertible): Προσθήκη εκδόσεων «Edition Exclusive» & «Edition Sport»
Στις εκδόσεις Edition Exclusive, οι αλλαγές σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις αφορούν κατά κύριο λόγο το… στιλ των κουπέ και ανοιχτών παραλλαγών της σειράς. Πιο συγκριμένα, το εν λόγω «πακέτο» περιλαμβάνει διακοσμητικά φιλέτα χρωμίου περιμετρικά των θυρών, νέας σχεδίασης τροχών με ζάντες ελαφρού κράματος διαστάσεων 16, 17 ή και 18 ιντσών, μια νέα χρωματική απόχρωση των εξωτερικών επιφανειών (Mineral Grey), εξωτερικούς καθρέπτες σε ματ Oxide Silver χρώμα, καθώς και διακοσμητικά χρωμίου στις απολήξεις των εξατμίσεων και στα «νεφρά» στη μάσκα όλων των εκδόσεων. Στο εσωτερικό, οι διαφοροποιήσεις αφορούν στο δερμάτινο σαλόνι (σε χρώμα Pearl Grey με γκρι ραφές ή σε μαύρο με άσπρες ραφές), επιγραφές «BMW Edition» στα παρσπιέ, επενδύσεις αλουμινίου στο ταμπλό, νέας σχεδίασης σπορ τιμόνι και επενδύσεις χρωμίου στο χειρόφρενο.

Στις Edition Sport εκδόσεις τα στοιχεία που τις διαφοροποιούν είναι η προσθήκη μιας σειράς αεροδυναμικών βοηθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες, η νέα εξωτερική, επίσης, απόχρωση CarbonBlack, οι σπορ τροχοί των 17 και 18 ιντσών της οικογένειας «Μ», οι μαύροι εξωτερικοί καθρέπτες, οι χρωμιωμένες απολήξεις της εξάτμισης, ο μαύρος χρωματισμός της μάσκας και τα σκουρόχρωμα (Blackline Design) πίσω φώτα. Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν τα καθίσματα τύπου μπάκετ, το σπορ δερμάτινο χειρόφρενο και τιμόνι, που κοσμείται από το λογότυπο «Μ», τα «γυμνά» ποδοστήρια, αλλά και μια σειρά διακοσμητικών φιλέτων στο ταμπλό και το εσωτερικό των θυρών.

Σειρά 1 (5 door): Νέες εκδόσεις 125i, 125d και 116d EfficientDynamics
Για τις 5θυρες εκδόσεις της σειράς 1, η
BMW προχωρά στην προσθήκη τριών εξαιρετικά αποδοτικών κινητήρων: δύο 2λιτρων (ένας βενζίνης και ένας πετρελαίου) και ενός ντίζελ στα 1,6 λίτρα. Και οι τρεις είναι 4κύλινδροι, διαθέτοντας το γνωστό σύστημα υπερτροφοδοτότησης TwinScroll της BMW. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση 125i «φορά» το νέο 2λιτρο διαμάντι της νέας 328i, ενσωματώνοντας ασφαλώς τα συστήματα Valvetronic και Vanos. Για την περίσταση, χάρη στις διαφορετικές ρυθμίσεις του, ο κινητήρας αποδίδει κάτω από το καπό της νέας 125i 218 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και σταθερά 310 Nm ροπής από τις μόλις 1.350 σ.α.λ. έως και τις 4.800 σ.α.λ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε χρόνο 6,4 και 6,5 δλ. με το χειροκίνητο 6άρι και το αυτόματο 8άρι κιβώτιο της BMW. Κατʼ αντιστοιχία, η μέση κατανάλωση είναι 6,6 και 6,4 λίτ./100 χλμ., ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 154 και 149 gr για κάθε χλμ. κίνησης.

Ο κινητήρας της νέας 125d, η οποία αντικαθιστά την επίσης 2λιτρη 123d, αποδίδει και αυτός με τη σειρά του 218 ίππους, αλλά 450 Nm ροπής χαρίζοντας ανάλογες επιδόσεις από στάση. Σε ότι αφορά στην κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων, οι τιμές για τη χειροκίνητη και αυτόματη 125d είναι αντίστοιχα οι εξής: 4,9 λιτ./100 χλμ., 129 gr CO2/χλμ. και 4,8 λιτ./100 χλμ., 126 gr CO2/χλμ. Τέλος, η επίσης νέα 116d φιλοξενεί κάτω από το καπό της έναν 1.600άρη τουρμποντίζελ, με απόδοση 116 ίππους, μέση κατανάλωση της τάξης των 3,8 λιτ./100 χλμ./ώρα και εκπομπές CO2 μόλις 99 gr/χλμ.

Σειρά 1 (5 door): Προσθήκη «M Package»
Το γνωστό πακέτο της σειράς Μ περιλαμβάνει για τους 5θυρους «άσσους» της
BMW πιο σφικτές και χαμηλότερες σε ύψος, κατά 10 χλστ., αναρτήσεις, παχύτερες αντιστρεπτικές δοκούς, διαφορετικής σχεδίασης ζάντες και προαιρετικά το σετ φρένων της οικογένειας «M», που περιλαμβάνει μεγαλύτερους δίσκους και δαγκάνες βαμμένες σε σκούρο μπλε χρώμα, αεροδυναμικά βοηθήματα περιμετρικά του αμαξώματος και προαιρετικά την παραγγελία σε μια νέα εξωτερική απόχρωση (Estoril Blue 2). Στο εσωτερικό οι σπορτίφ πινελιές του «πακέτο» αφορούν, κατά κύριο λόγο, τα λογότυπα «Μ», το σπορ τιμόνι, νέο επιλογέα, λαβή χειρόφρενου και ποδοστήρια, σπορ καθίσματα επενδεδυμένα με ύφασμα και Alcantara, καθώς και κόκκινες ενδείξεις στον κεντρικό πίνακα οργάνων.

Σειρά 3: Νέές εκδόσεις 320i, 318d και 316d
Η νέα σειρά 3 εμπλουτίζεται με την βενζινοκίνητη έκδοση 320
i, η οποία φορά μια… μεταλλαγμένη εκδοχή του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα της 328i. Πρόκειται για ένα 2λιτρο μηχανικό σύνολο, με 4 κυλίνδρους, διπλό σύστημα Vanos και Valvetronic, το οποίο αποδίδει για την περίσταση, για λόγους οικονομίας, αντί για 240, 184 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και ροπή 270 Nm από τις μόλις 1.250 σ.α.λ. Στην περίπτωση που συνδυάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων των Βαυαρών και όχι με το αυτόματο των 8 σχέσεων, καταφέρνει να επιταχύνει τη νέα 320i από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,3 δλ. καταναλώνοντας κατά μέσο όρο μόλις 5,9 λιτ./100 χλμ. Σε ότι αφοράσ τους νέους πετρελαιοκινητήρες της γκάμας, πρόκειται για ένα 2λιτρο μηχανικό σύνολο με ισχύ 143 ίππων και μέση κατανάλωση 4,5 λιτ./100 χλμ. στην περίπτωση της νέας 318d, καθώς και για ένα επίσης υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,6 λίτρων στην 316d, με απόδοση 116 ίππων και κατανάλωση 4,4 λιτ./100 χλμ.

Σειρά 5: Προδιαγραφές Euro 6 για τις 520d και 520d EfficientDynamics
Για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των καυσαερίων, οι εκδόσεις 520d και 520d EfficientDynamics Edition μπορούν επίσης να παραγγελθούν με το πακέτο BMW BluePerformance Technology από την άνοιξη του 2012. Ο πρόσθετος καταλύτης κατακράτησης NOx μειώνει σημαντικά τα οξείδια του αζώτου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα δύο αυτά μοντέλα να πληρούν όλες τις απαιτήσεις των προδιαγραφών E
uro 6 που θα ισχύουν από το 2014.


Σειρά 6: Εκδόσεις
xDrive για τις 640d Coupe και 640d Convertible
Μετά την έναρξη των διάθεσης του μοντέλου στην έκδοση 650i, το ευφυές σύστημα τετρακίνησης xDrive της BMW παρέχεται πλέον για τις πετρελαιοκίνητες 640
d Coupe και Convertible. Το σύστημα xDrive υπόσχεται περισσότερη ασφάλεια σε ολισθηρές επιφάνειες και ακόμα πιο σπορτίφ χαρακτηριστικά στο στεγνό, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ισχύ των 313 ίππων του 6κύλινδρου κινητήρα των εκδόσεων 640d, όσο κυρίως τα 630 Nm της ροπής του, τα οποία είναι διαθέσιμα από τις 1.500 σ.α.λ.

Z4: Αναβαθμίσεις στην οροφή
Είναι ήδη γνωστό πως ο χρόνος που απαιτείται για το άνοιγμα της «σκληρής» οροφής της νέας Ζ4 είναι 22 δλ., ενώ, σε αντίθεση, για την αντίστροφη ακριβώς διαδικασία, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στα μόλις 19 δλ. Από την άνοιξη του 2012, οι δύο αυτές… κινήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται, χάρη στην ενίσχυση του ηλεκτροϋδραυλικού μηχανισμού της οροφής, ακόμα και όταν το αυτοκίνητο κινείται, αρκεί η ταχύτητά που να μην υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση τα 40 χλμ./ώρα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!