top icon
Επικαιρότητα

Λιγότερη Fiat στη Ferrari;

Δημοσίευμα της Corriere della Sera αναφέρει πως η Fiat σκέφτεται να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ferrari σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ρευστού που θα της δώσει την ευχέρεια να αυξήσει το μερίδιο της στην Chrysler.

Δημοσιεύματα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera αναφέρουν πως η Fiat μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ferrari σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ρευστού που θα της δώσει την ευχέρεια να αυξήσει το μερίδιο της στην Chrysler.
 
Ως γνωστόν, η πρόσφατη σύμπραξη της Fiat S.p.A. με την αμερικάνικη Chrysler αποτέλεσε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, στην οποία η ιταλική εταιρεία έχει «ποντάρει» πολλά. Πρώτο και κύριο, την επέκτασή της (της ίδιας, αλλά και των υπολοίπων εταιρειών που περικλείονται στην αγκαλιά της, όπως η Lancia και η Alfa Romeo) στην ομολογουμένως τεράστια από πλευράς μεγέθους αγορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Από εκεί και πέρα, από την εν λόγω συμμαχία το Γκρούπο προσδοκά την περαιτέρω μείωση στο κόστος εξέλιξης και κατασκευής των μοντέλων της, πράγμα που αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της χρήσης κοινών τεχνολογιών, εξαρτημάτων, αλλά και πλατφορμών ανάμεσα στις δύο εταιρείες σε μια πλειάδα οχημάτων και από τις δύο μεριές. Υπό το πρίσμα αυτό, λοιπόν, η δεδηλωμένη … διάθεση των Ιταλών να αυξήσουν το μερίδιο-συμμετοχή τους στην αμερικάνικη Chrysler στο 51% μέσα στην προσεχή περίοδο, αποτελεί, σε επιχειρηματικό επίπεδο, μια κίνηση ζωτικής, αλλά και στρατηγικής συνάμα σημασίας για την Fiat S.p.A. (σημ.: υπενθυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή η τελευταία κατέχει το 20% της Chrysler, ενώ πολύ σύντομα και από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης της αμερικάνικης εταιρείας, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 35%).
 
Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, για την πραγματοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι (οικονομικοί ασφαλώς…), οι οποίοι, σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα της Corriere della Sera, είναι πιθανό να εξευρεθούν μέσω της πώλησης ενός τμήματος των μετοχών της Ferrari που η Fiat S.p.A. έχει σήμερα στην κατοχή της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν και οι… αντικρουόμενες δηλώσεις του CEO της Fiat, Sergio Marchionne, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ναι μεν εξέφρασε τη θέληση της Fiat S.p.A. να αυξήσει το μερίδιό της στην Ferrari από 85% που είναι σήμερα σε 90%, από την άλλη όμως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μέχρι το 2014 η Fiat να απεμπολήσει ένα τμήμα του παραπάνω ποσοστού με στόχο να εξευρεθούν τα χρήματα για την «επέκταση» του Γκρούπο προς το στρατόπεδο της Chrysler!
 
Ό,τι κι αν συμβεί εν τέλει, πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η Fiat S.p.A. θα διατηρήσει στην κατοχή της τουλάχιστον το 51% των μετοχών της Ferrari. _Χ.Α.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ