X
Επικαιρότητα

Λεωφορεία: παράταση των συμβάσεων ως το 2016

Την παράταση κατά πέντε χρόνια των συμβάσεων συγκοινωνιακού έργου των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ όλης της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης.
Η παράταση από το 2011 στο 2016 αποτελούσε πάγιο αίτημα από την πλευρά των ιδιοκτητών και μετόχων των ΚΤΕΛ, καθώς είναι σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά προγράμματα για την αντικατάσταση των οχημάτων, την ανακαίνιση των σταθμών αλλά και την εγκατάσταση συστημάτων μηχανοργάνωσης και διαχείρισης του στόλου. Οι επενδύσεις αυτές είναι της τάξης των 485 εκατομμυρίων ευρώ, από το 2003 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων τα 108 εκατ ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με δεδομένο ότι ο χρόνος που υπολείπεται έως τη λήξη της ανάθεσης εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου δεν επαρκεί για την απόσβεση των παραπάνω επενδύσεων, αποφασίσθηκε η παράταση των συμβάσεων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα από το ΥΜΕ.
Επίσης αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια η διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας επιβατικών μεταφορών αυτού του τύπου, όπου θα προβλέπεται και διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση παροχής συγκοινωνιακού έργου. Τότε η χώρα μας θα είναι έτοιμη να υιοθετήσει άμεσα τις ευρωπαϊκές οδηγίες  χωρίς να μεσολαβήσουν μεταβατικές περίοδοι.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης με εκπροσώπους των ομοσπονδιών των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ κατά την οποία συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα που αφορούν τον κλάδο. Ανάμεσα στα αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν ήταν η αλλαγή του συστήματος καταβολής του ποσού που αντιστοιχεί στα μειωμένα και δωρεάν εισιτήρια σε ΑμεΑ, πολύτεκνους, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές κλπ.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!