Tα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ εισέρχονται στην ψηφιακή εποχή, με το έργο του εκσυγχρονισμού τους και με συνοδηγό την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ».
Για την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, που είναι ο βασικός εκτελεστικός συντελεστής υλοποίησης της ευρύτερης στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ενίσχυση των ΚΤΕΛ με ηλεκτρονική τεχνολογία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Αντικειμενικός σκοπός είναι ο εκσυγχρονισμός των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και στις δεκατρείς διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας. Τα οφέλη θα φέρουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή λειτουργία τους, με τα ολοκληρωμένα συστήματα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων, όπου το κάθε ένα από αυτά θα εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια, θα στηρίζει σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και πληρωμή τοις μετρητοίς ή με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Επίσης, προβλέπεται η ύπαρξη λογισμικού για τον πιο αποδοτικό σχεδιασμό των δρομολογίων, σε σχέση με την επιβατική κίνηση και την ανταπόκριση των λεωφορείων στις δύσκολες ώρες αιχμής. Ακόμη, βρίσκεται στα σκαριά ένα κέντρο ελέγχου των υπεραστικών συγκοινωνιών, όπου προσφέρονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την τήρηση των δρομολογίων. Το αναρτημένο στο διαδίκτυο υλικό θα περιέχει πίνακες δρομολογίων και στάσεις σε ψηφιακούς χάρτες. Στα σημεία που απασχολούν έντονα, μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, θα εγκατασταθούν «έξυπνες στάσεις», οι οποίες θα ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για τον πραγματικό χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του εγχειρήματος αυτού ανέρχεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ και ομογενοποιείται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014–2020. Για τους 74 δικαιούχους που έχουν εγκριθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης ανέρχεται στα 21,5 εκατομμύρια ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ορίζεται στα 13 εκατομμύρια ευρώ.