X
Κόσμος

To ρομποτικό ταξί Verne έχει την υπογραφή της Rimac

To Verne είναι ένα όχημα με προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που ιδανικά θα ξεκινήσει να παρέχει μεταφορικές υπηρεσίες ταξί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όχι όμως με οδηγό.

Η δημιουργός εταιρεία του Verne, παλαιότερα γνωστή ως P3 Mobility, η οποία αποτελεί… τέκνο της κροατικής Rimac, θα κυκλοφορήσει σύντομα στου δρόμους ένα ριζοσπαστικό ηλεκτρικό χάτσμπακ δύο θέσεων, σχεδιασμένο από λευκό χαρτί, προκειμένου να μεταφέρει επιβάτες (δύο στον αριθμό) σε μεγάλες πόλεις με περίσσια άνεσης. Όχι με τη βοήθεια οδηγού, αλλά αυτόνομα.

Το Verne, όπως ονομάζεται το όχημα, δίνει περισσή έμφαση στους εσωτερικούς χώρους, στην εργονομία και την ψυχαγωγία εν κινήσει. Μάλιστα, οι δημιουργοί του επικαλούνται ότι είναι πιο ευρύχωρο στο εσωτερικό από ότι μια Rolls-Royce, διαθέτοντας έως και πέντε διαφορετικές διατάξεις θέσεων για τα «εξαιρετικά μεγάλα» καθίσματα που είναι σχεδιασμένα τόσο για εργασία όσο και για ξεκούραση.

Στη θέση του παραδοσιακού ταμπλό υπάρχει μια τεράστια οθόνη 43 ιντσών, που ελέγχεται μέσω ενός touchpad στην κεντρική κονσόλα. Αυτή η οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία, όπως παρακολούθηση βίντεο ή για εμφάνιση πληροφοριών σχετικά με τη διαδρομή. Τιμόνι δεν υπάρχει, ούτε και πεντάλ.

Με τη χρήση ενός app οι πελάτες του Verne θα μπορούν να «προετοιμάσουν» το εσωτερικό του οχήματος πριν την αυτόνομη… κούρσα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει ήδη ζεστό σύμφωνα με τις προτιμήσεις του επιβάτη σε μια κρύα μέρα – οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν εκ των προτέρων ακόμα και πιο άρωμα θα επικρατεί στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίες μεταφοράς.

Τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης του Verne εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Mobileye, μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ που ανήκει στην Intel και έχει ήδη αξιοποιηθεί από μερικές από τις πιο μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο, όπως η Geely και το VW Group, για τα δικά τους συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης.

Το εν λόγω robotaxi θα κατασκευαστεί στο Ζάγκερεμπ, την πρωτεύουσα της Κροτίας, μια κίνηση που αποσκοπεί να «βάλει την Κροατία στον χάρτη ως μια χώρα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη βασικών μελλοντικών τεχνολογιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Verne, Marko Pejković.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!