top icon
Κόσμος

Το αυτοκίνητο παραμένει το βασικό μέσο για να πηγαίνουμε στη δουλειά

Το αυτοκίνητο παραμένει η κυρίαρχη επιλογή των εργαζομένων στην γηραιά μας ήπειρο, τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για τα επαγγελματικά τους ταξίδια.

Η έρευνα «Employee Mobility Survey 2024» είναι μια νέα μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές των εργαζομένων σχετικά με τις μετακινήσεις τους από και προς τη δουλειά. Σύμφωνα με αυτήν, το αυτοκίνητο παραμένει η κυρίαρχη επιλογή των εργαζομένων, τόσο για τα επαγγελματικά ταξίδια, όσο και για τις μετακινήσεις. Από όλα τα επαγγελματικά ταξίδια το 70% πραγματοποιείται με αυτοκίνητο, ενώ για τις μετακινήσεις από και στη δουλειά το ποσοστό είναι 71%.

Επιπλέον, ο χρόνος μετακίνησης έχει αυξηθεί από το 2022, παρά τις παρόμοιες αποστάσεις από το σπίτι στην εργασία, με το 42% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ο χρόνος μετακίνησης είναι πάνω από 30 λεπτά (επιπλέον 4 λεπτά, σε σύγκριση με το 2022). Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο όπου η μέση απόσταση δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά (59% των εργαζομένων ζουν σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων και 41% σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων) σε όλη την Ευρώπη, με μόνο μία χώρα (Γαλλία) όπου η απόσταση και ο χρόνος μετακίνησης αυξήθηκαν. Μόνο το 10% των εργαζομένων ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έναντι 16% το 2022.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες κινητικότητας που τους προσφέρουν οι εταιρείες τους, όπου αυτό προβλέπεται από το αντικείμενο της δουλειάς. Οι μισοί από αυτούς δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσφορά κινητικότητας της εταιρείας τους, μια αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2022. Αυτό οφείλεται κατά ένας μέρος στο μεγαλύτερο πλέον ποσοστό εταιρειών που προσφέρουν λύση κινητικότητας (από 59% το 2022 σε 65% το 2024).

Παρόλο που η πλειοψηφία των εργαζομένων εξακολουθεί να προτιμά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο, η ατομική χρήση του αυτοκινήτου μειώθηκε από 49% σε 47%. Στο μεταξύ, η χρήση των μέσων σταθερής τροχιάς αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, στο 32%. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο, το 47% κινείται ατομικά και το 23% μοιράζεται τη διαδρομή με άλλους. Η διαθεσιμότητα και η χρήση λύσεων κινητικότητας ποικίλλουν ανά χώρα, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες να ηγούνται του καταλόγου των προσφορών έξυπνης κινητικότητας. Από τους 2.900 εργαζομένους που συμμετείχαν στην έρευνα, το 62% δήλωσε ότι οι προσφορές κινητικότητας αποτελούν πια ένα σημαντικό παράγοντα για την επιλογή εργασίας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ