H αμερικανική Fisker κατέθεσε και επίσημα αίτηση πτώχευσης και προστασίας από τους πιστωτές της ολοκληρώνοντας έτσι τον σύντομο κύκλο της στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου.
Η startup ηλεκτρικών οχημάτων Fisker υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ μετά από μήνες προβλημάτων που αντιμετώπισε με την κατασκευή του Ocean, την αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας της με μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία και τις ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που συνέχιζε να καταγράφει.
Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, η Fisker κατέθεσε αίτηση πτώχευσης χθες, αναφέροντας ότι τα εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία της ανέρχονται από 500 έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια και υποχρεώσεις μεταξύ 100 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο εκτιμώμενος αριθμός πιστωτών της Fisker είναι από 200 έως 999, σύμφωνα με τη σχετική αίτηση, βάσει της οποίας η αμερικανική εταιρεία προστατεύεται από τους πιστωτές της.
«Όπως και άλλες εταιρείες στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, έχουμε αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που επηρέασαν την ικανότητά μας να λειτουργούμε αποτελεσματικά», ανέφερε η Fisker σε δήλωσή της. «Μετά την αξιολόγηση όλων των επιλογών για την επιχείρησή μας, αποφασίσαμε ότι η πώληση των περιουσιακών μας στοιχείων είναι η πιο βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός για την εταιρεία».
Η Fisker κατασκεύασε πάνω από 10.000 οχήματα το 2023 μετά από σύναψη συμφωνίας με την Magna Steyr στην Αυστρία – λιγότερο από το ένα τέταρτο της αρχικής πρόβλεψής της – και παρέδωσε σε πελάτες όχι περισσότερα από περίπου 4.700. Η παραγωγή του Ocean σταμάτησε τον Μάρτιο.
Διαβάστε επίσης: Οδηγούμε το Fisker Ocean με την αυτονομία των 701 χλμ.
Από τη μεριά της, η αυστριακή εταιρεία είπε τον Μάιο ότι ανέμενε απώλεια εσόδων ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος λόγω της διακοπής της παραγωγής του Ocean. Επίσης, εξαιτίας της εν λόγω παύσης, η Magna Steyr περιέκοψε 500 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της στο Graz.
Η Fisker Inc. είναι η δεύτερη εταιρεία αυτοκινήτων που ιδρύθηκε από τον Henrik Fisker που κατέληξε σε πτώχευση. Η εταιρεία Fisker Automotive του, η οποία κατασκευάσε για λίγο το plug-in υβριδικό Karma, κατέθεσε αίτηση πτώχευσγς τον Νοέμβριο του 2013. Το 2014, τα περιουσιακά στοιχεία της startup εταιρείας πωλήθηκαν.