X
Κόσμος

Τέλος στα καλώδια – Ασύρματη φόρτιση στα 270 kW

Μια αμερικανική ομάδα επιστημόνων κατάφερε να φορτίσει επαγωγικά μια Porsche Taycan με ισχύ 270 kW, με τεχνολογία η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη.

Η Porsche Taycan είναι από τα αυτοκίνητα που παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης με ισχύ 270 kW. Αναμφίβολα εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, την οποία επιτυγχάνει με καλώδια, όπως είναι φυσικό. Ωστόσο, Αμερικανοί επιστήμονες, του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ κατάφεραν να επιτύχουν την ίδια ισχύ φόρτισης, αλλά ασύρματα.

Η γρήγορη επαγωγική φόρτιση, συνοδεύεται από ανάλογα γρήγορη εξέλιξη, καθώς τον Μάρτιο που μας πέρασε κιόλας, οι επιστήμονες της συγκεκριμένης ομάδας είχαν ανακοινώσει φόρτιση στα 100 kW. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, η τιμή που πέτυχαν είναι πάνω από δυόμιση φορές πιο γρήγορη από την προηγούμενη.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα, η τεχνολογία αυτή συνδυάζεται με χαμηλό βάρος και μικρό όγκο. Στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου το σύστημα να είναι λειτουργικό και να μπορεί να συνδυαστεί με compact οχήματα, μικρότερων διαστάσεων ή όπως στην περίπτωση της Porsche Taycan, με ένα σπορ μοντέλο.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε τέτοια συστήματα, η ισχύς που προσφέρουν είναι 11 με 20 kW. Δεν πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο αυτό που πέτυχε η ομάδα ερευνητών του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge, με το αποτέλεσμα των τελευταίων όμως να μην επηρεάζει δραματικά τον όγκο και το βάρος.

Ενσωματώνεται στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, ενώ διαθέτει συστήματα προστασίας που δεν του επιτρέπουν ξεπεράσει τα όρια τάσης ρεύματος, όπως επίσης αποτρέπουν και την υπερθέρμανση και το βραχυκύκλωμα.

Το ερευνητικό κέντρο συνεργάζεται με τεχνικούς της Volkswagen για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος, αλλά και για την εξέλιξη ενός πολυφασικού συστήματος για οικιακές εφαρμογές φόρτισης. Απώτερος στόχος είναι η εξέλιξης της τεχνολογίας σε βαθμό που θα είναι δυνατή η εφαρμογή της σε αυτοκίνητα παραγωγής.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!