X
Κόσμος

Τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% της αγοράς στη Ρουμανία το 2024

Ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ρουμανίας (APIA) εκτιμά ότι τα «πράσινα» αυτοκίνητα θα φτάσουν το 29% του μεριδίου της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων στη Ρουμανία μέχρι το τέλος του 2024.

Η ανάλυση του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ρουμανίας εκτιμά ότι φέτος θα ταξινομηθούν στη Ρουμανία σχεδόν τρεις φορές περισσότερα «πράσινα» αυτοκίνητα από τα πετρελαιοκίνητα. Εντός αυτών, τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν μερίδιο αγοράς 12,7%, που ισοδυναμεί με άλμα 24,7% στις ταξινομήσεις τους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2024, οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προβλέπουν συνέχιση της αυξητικής τάσης στον αριθμό των ταξινομημένων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σε παρόμοιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+24,4%).

Η τάση των ταξινομήσεων των τετρακίνητων (4×4) αυτοκινήτων στη Ρουμανία φέτος δείχνει μερίδιο αγοράς περίπου 25,9%, με αύξηση των ταξινομήσεων κατά 14,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την APIA, η κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων θα αυξηθεί κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2023, με μερίδιο αγοράς επί των συνολικών ταξινομήσεων περίπου 10,8%, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο που είχε επιτευχθεί πριν από ένα χρόνο (10,6%). Ταυτόχρονα, η αύξηση για τις ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην κατηγορία αυτή εκτιμάται σε περίπου 87,2% σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρουμανία θα κλείσουν το 2024 με αύξηση 1,7% σε σχέση με πέρυσι για τα επιβατικά αυτοκίνητα και 0,6% για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, σύμφωνα με την έκθεση PwC Autofacts που διεξήχθη σε πέντε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Η Dacia παραμένει πάντα η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα (μερίδιο 36%). Η Tesla διπλασίασε τις πωλήσεις της την ίδια περίοδο και ανέβηκε 11 θέσεις, μπαίνοντας στην πρώτη 10άδα.

Σημάδια ανάκαμψης της αγοράς εμφανίστηκαν τον Απρίλιο, με αύξηση άνω του 34%, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο μήνας αυτός συνέπεσε με το τέλος της πρώτης περιόδου του «πράσινου» προγράμματος επιδότησης Rabla Plus. Τα καλά νέα για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ότι η παραγωγή βρίσκεται σε θετική πορεία, ιδίως στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων. Παρά την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων κατά 10,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο ξεπεράστηκε το όριο των 30.000 πωληθέντων μονάδων, σύμφωνα με την Autofacts.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν πολύ καλό για την παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρουμανία, η οποία αυξήθηκε κατά 7%, σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης. Για ολόκληρο το έτος, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,5%, με κινητήρια δύναμη τα LCV (Light Commercial Vehicles). Στην περίπτωση των επιβατικών αυτοκινήτων, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 7,1%. Από το 2027 στη Ρουμανία θα παράγονται κυρίως FHEV (πλήρως υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!