X
Κόσμος

Τα νέα ηλεκτρικά του Ομίλου VW θα έχουν ισχύ έως 1.700 ίππους

Μια νέα πλατφόρμα είναι στα σκαριά από την VW, που θα παρέχει κορυφαίες δυνατότητες φόρτισης και απόδοσης.

Η VW έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ευελιξία όσον αφορά την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι από τις λίγες κατασκευάστριες εταιρείες που έχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, που βασίζονται σε μια -ευέλικτη- πλατφόρμα, τη ΜΕΒ και μια ακόμα για πιο ειδικά οχήματα, την J1.

Πάνω στη MEB έχουν πατήσει αρκετά μοντέλα του Ομίλου VW, τόσο όσον αφορά την Volkswagen, όσο και τις αδελφές εταιρείες, Audi, Skoda και Cupra. Ενδεικτικά, είναι τα VW ID.3, ID.4, ID.7, Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq iV και Cupra Born. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και το νέο Ford Explorer που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά θα δανείζεται αυτή την πλατφόρμα.

Από την άλλη, η J1 είναι αυτή που χρησιμοποιείται από μοντέλα περισσότερο δυνατά και λιγότερο εμπορικά, όπως το Audi e-tron GT και η Porsche Taycan. Μοντέλα που αποτελούν την αφρόκρεμα του Ομίλου και προσελκύουν το δικό τους κοινό.

Porsche Taycan Turbo S

Αυτά μέχρι τώρα, καθώς η γερμανική εταιρεία έχει στα πλάνα της το σχεδιασμό μιας νέας πλατφόρμας, ακόμα πιο ευέλικτης που θα είναι ικανή να βάλει κάτω από την… ομπρέλα της, όλη σχεδόν τη γκάμα της.

Τα πλάνα θέλουν τη νέα πλατφόρμα SSP (Scalable Systems Platform) να παρουσιάζεται το 2026. Αυτή θα τη δούμε να χρησιμοποιείται από τα εισαγωγικά μοντέλα της Volkswagen, μέχρι τις κορυφαίες Porsche.

Στα αξιοσημείωτα, είναι σίγουρα η δυνατότητα φόρτισης που θα προσφέρει φτάνει τα 800V και θα υποστηρίζει διάφορες μπαταρίες νέου τύπου συμπεριλαμβανομένων των LFP, LMO και NMC. Ενδεχομένως λοιπόν να δούμε, όταν θα είναι και ευρύτερα διαθέσιμη η τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης, να υποστηρίζει και αυτές. Επιπλέον, η πλατφόρμα SSP του Ομίλου VW θα επιτρέπει και απόδοση που θα φτάνει ακόμα και τους 1.700 ίππους. Κέρδος θα προκύψει και στην αυτονομία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

CUPRA Born

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!