X
Κόσμος

Σοκάρουν τα υπέρογκα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών

Η κερδοφορία των πετρελαϊκών κολοσσών εκτοξεύεται χάρη στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών πώλησης των καυσίμων όπως και οι ίδιες παραδέχονται στις επίσημες ανακοινώσεις τους.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του BBC, αλλά και πολλών άλλων διεθνών ΜΜΕ, αναφορικά με τα υπέρογκα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών τους τελευταίους μήνες.

Η BP, για παράδειγμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κερδοφορία της σε ένα μόλις τρίμηνο (βλ. Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022) ανήλθε σε 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν μεγάλα κέρδη. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Saudi Aramco, η οποία δήλωσε ότι τα κέρδη της σε ένα μόλις τρίμηνο ανήλθαν σε 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό «χάρη στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων», όπως η ίδια αναφέρει.

Συνολικά, η κερδοφορία των επτά μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών ανέρχεται τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σε περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια δολάρια. Η βρετανική Shell και η γαλλική TotalEnergies ανέφεραν κέρδη 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι αμερικανικές Chevron και ExxonMobil αναμένεται να αναφέρουν κέρδη που θα πλησιάζουν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το 2022, η βρετανική BP σπάει το άτυπο όριο κερδοφορίας των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που άρχισαν να αυξάνονται μόλις χαλάρωσαν οι περιορισμοί από την πανδημία, ξεκίνησαν να παίρνουν την ανιούσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας και των τιμών διάθεσης των προϊόντων τους, όσο και την επακόλουθη εκτόξευση του πληθωρισμού.

Μόλις χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ,Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να σταματήσουν την «πόλεμο κερδοφορίας», απειλώντας με επιβολή υψηλότερων φόρων εάν δεν αυξήσουν την παραγωγή – κάτι που θα βοηθούσε στη μείωση των τιμών.

«Νομίζω ότι είναι εξωφρενικό. Εάν περνούσαν αυτά τα κέρδη στους καταναλωτές, η τιμή της βενζίνης θα μειωνόταν περίπου 50 σεντς.

«Εάν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο στα υπερκέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς. Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την πόλεμο κερδοφορίας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!