X
Κόσμος

#SaferRoadsPledge – Διεθνής εκστρατεία για ασφαλέστερους δρόμους

Μέσω της εκστρατείας #SaferRoadsPledge οι οργανισμοί που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και χρηματοδότηση δρόμων καλούνται να δεσμευτούν για ασφαλέστερους δρόμους ενόψει της 4ης Παγκόσμιας Υπουργικής Διάσκεψης για την Οδική ασφάλεια.

Το International Road Assessment Program (iRAP), η International Road Federation (IRF) και η FIA, έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία- καμπάνια #SaferRoadsPledge καλώντας τους οργανισμούς που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και χρηματοδότηση δρόμων για να δεσμευτούν για ασφαλέστερους δρόμους ενόψει της 4ης Παγκόσμιας Υπουργικής Διάσκεψης για την Οδική ασφάλεια. Από τις 17 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2025, ηγέτες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Υπουργική Διάσκεψη στο Μαρόκο. Θα αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021- 2030 κατά την αρχική του πενταετία που θα δημιουργήσει υποστήριξη για το νέο όραμα της ασφαλούς και βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IRAP, Rob McInerney, δήλωσε: «Είναι τραγικό, περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους μας κάθε μέρα. Ο δρόμος για τα τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους νέους. «Γνωρίζουμε ότι η οδική υποδομή 3 αστέρων ή καλύτερη ασφάλεια σώζει ζωές και αποτρέπει τραυματισμούς, αλλά δυστυχώς λιγότερο από τους μισούς δρόμους που αξιολογούνται παγκοσμίως πληρούν αυτό το πρότυπο. Έχουμε μόλις πέντε χρόνια για να πετύχουμε τον παγκόσμιο στόχο του ΟΗΕ. Η μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα ως το 2030 και η επιτάχυνση της δράσης σε ασφαλέστερους δρόμους θα είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια συνιστά τη χρήση ελέγχων οδικής ασφάλειας και αξιολογήσεων με αστέρια για την άρση της ασφάλειας των δρόμων και των σχεδίων. Οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι όλοι οι νέοι δρόμοι είναι κατασκευασμένοι με τριών αστέρων ή καλύτερα πρότυπα για όλους τους χρήστες του δρόμου και περισσότερο από το 75% των ταξιδιών είναι ισοδύναμο με δρόμους τριών αστέρων ή καλύτερους για όλους τους χρήστες του δρόμου ως το 2030. Καλούνται οι σχεδιαστές δρόμων και οι χρηματοδοτικοί φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευτούν στην υποστήριξη για ασφαλέστερους δρόμους που επιτρέπουν πιο βιώσιμη κινητικότητα, για την υποστήριξη των επιδόσεων των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.

Καλούνται επίσης να δεσμευτούν να συμπεριλάβουν ελέγχους οδικής ασφάλειας, επιθεωρήσεις και κατάταξη με αστέρια, αξιολογήσεις για νέους και βελτιωμένους σχεδιασμούς δρόμων ή και για την ανάληψη χαρτογράφησης κινδύνου σύγκρουσης και προληπτική αξιολογήσεις και επιθεωρήσεις ασφάλειας που στοχεύουν σε επενδύσεις σε ασφαλέστερες υποδομές και ασφαλέστερες ένα πρότυπο τριών αστέρων ή καλύτερα για όλους τους χρήστες του δρόμου έως το 2030. Η ανεξάρτητη μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι οι συνεργάτες της iRAP παγκοσμίως έχουν σώσει περίπου 700.000 θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς μέσω επένδυσης σε ασφαλέστερα οδικά έργα από το 2016 έως το τέλος του 2024 χρησιμοποιώντας τα εργαλεία iRAP.

Οι δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα παρουσιαστούν στους παγκόσμιους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης υποστήριξης της υπεράσπισης και των επενδύσεων σε ασφαλέστερους δρόμους στο υψηλότερο επίπεδο. Θα παρουσιαστούν επίσης στο Παγκόσμιο Συνέδριο IRF 2024 στην Κωνσταντινούπολη από 14-18 Οκτωβρίου, όπου υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι και τα σχέδια θα είναι μια σημαντική εστίαση. Μια ειδική εκπαίδευση, η iRAP Practical Skills θα ενισχύσει την ικανότητα των σχεδιαστών δρόμων στους ελέγχους και τη χρήση των βελτιωμένων πρακτικών. Η εφαρμογή web Rating for Designs αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Οδική Ασφάλεια.

Η Γενική Διευθύντρια του IRF Susanna Zammataro είπε: «Το πώς σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε/αναβαθμίζουμε την υποδομή μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει να σωθούν πολύτιμες ζωές. Ο ασφαλής σχεδιασμός δρόμων είναι ζωτικής σημασίας σημείο για την επίτευξη ασφαλούς και βιώσιμης κινητικότητας για όλους. Το IRF ενθαρρύνει κάθε σχεδιασμό και χρηματοδότηση στους φορείς να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τη δέσμευση».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος FIA Saul Billingsley δήλωσε: «Εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί αποτρέπονται μέσω ασφαλούς σχεδιασμού και αναβαθμίσεων του δρόμου. Τώρα πρέπει να δούμε μεγαλύτερη και ασυμβίβαστη δέσμευση από φορείς σχεδιασμού και χρηματοδοτικούς φορείς για την παροχή ασφαλέστερης οδικής υποδομής που πληροί τους στόχους της Δεκαετίας Οδικής Ασφάλειας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!