Ένα ακόμα ηλεκτρικό πρωτότυπο από την Audi με περισσή σχεδιαστική «βαρύτητα».
Η Audi φαίνεται να έχει πάρει πολύ σοβαρά τον… ηλεκτρισμό προσπαθώντας από τη μια μεριά να βγάλει από τους ώμους του Ομίλου VW το «βάρος» αλλά και τις σκιές που δικαιολογημένα άφησε πάνω του το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων και από την άλλη να προσαρμοστεί, τόσο η ίδια όσο και όλα τα μέλη της «ένωσης, στις εξελίξεις που πλέον δεν βρίσκονται απλά «προ των πυλών», αλλά κυριολεκτικά «σε απόσταση βολής» για κάθε μεγάλο και μη κατασκευαστή. Ως εκ τούτου, η γερμανική εταιρεία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει τον «τεχνολογικό ηγέτη» ανάμεσα στα 12 μέλη του Ομίλου VW όσον αφορά στον… εξηλεκτρισμό των διαθέσιμων προτάσεών του, παρουσίασε σήμερα στη Σαγκάη ένα ακόμα ηλεκτρικό πρωτότυπο, το οποίο έρχεται να «αθροιστεί» στα Q8 Sport Concept και Q8 Concept που είδαμε αντίστοιχα σε Γενεύη και Ντιτρόιτ.
Ο αντίπαλος της Jaguar I-Pace, πέρα από τις τεχνολογίες ου «κουβαλά», κεντρίζει το ενδιαφέρον και με το στιλ του. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα όχημα που ενσαρκώνει στοιχεία από τα liftback αμαξώματα (λέγε με Α7) και φυσικά από τα γνωστά και μη εξαιρετέα, πλέον, 4θυρα και 4θεσία crossovers. Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, ο «γάμος» φαντάζει πετυχημένος, με το νέο Audi e-tron Sportback να δείχνει αρκετά σπορτίφ και αθλητικό υιοθετώντας μάλιστα ένα ακόμα πιο… πομπώδες εμπρός μέρος, στο οποίο δεσπόζουν τα LED Matrix φώτα και μια νέα «γέφυρα» που ενώνει το κάτω τμήμα του προφυλακτήρα με το τελείωμα του καπό, σε συνδυασμό με μια «ουρά» με έντονη προσωπικότητα με «απαλές» στο σύνολο τους γραμμές. Αρωγός σε όλα τα παραπάνω και οι 23άρες(!) ζάντες, επιλογή, βέβαια, που είναι απίθανο να δούμε να υιοθετείται στο μοντέλο παραγωγής που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2019.
Την κίνηση στο e-tron Sportback των 4,9 μ. παρέχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι μεταφέρουν την ισχύ τους με την αρωγή torque vectoring, παρακάλώ, στον πίσω άξονα και ένας που εδράζεται στον εμπρόσθιο. Συνδυαστικά, η ισχύς τους φτάνει τους 500 ίππους, τιμή που εξασφαλίζει στο αναγκαστικά βαρύ αμάξωμα που ξεπερνά τους 2 τόνους, επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 4,5 δλ. και τελική ταχύτητα 210 χλμ./ώρα. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως σε κανονικούς-ήπιους ρυθμούς κίνησης, το e-tron Sportback είναι προσθιοκίνητο, ενώ όταν η κατάσταση της ασφάλτου ή ο ίδιος ο οδηγός το επιβάλλουν, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι πίσω.
Σε ότι αφορά στις μπαταρίες, η Audi αναφέρει πως το e-tron Sportback στην τωρινή του μορφή φιλοξενεί συσσωρευτές 95 kWh. Η έκδοση παραγωγής ωστόσο, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Γερμανών, θα διαθέτει μπαταρίες 150 kWh, κάτι που θα εξασφαλίζει αυτονομία κίνησης της τάξης των 500 περίπου χλμ. Σε ότι αφορά στις τελευταίες, η Audi μας ενημερώνει πως φιλοξενούνται στο χαμηλότερο σημείο του «σώματος» του αυτοκινήτου και μάλιστα σε ιδανική θέση ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η σχεδόν ιδανική αναλογία βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες (52/48)._Χ.Α.