X
Κόσμος

Πόσα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, κινητήρων και μπαταριών λειτουργούν στην Ευρώπη;

Με μεγάλη απούσα τη χώρα μας, στην έρευνα του ACEA περιλαμβάνονται τα εργοστάσια που βρίσκονται στην ΕΕ, στο Ην. Βασίλειο και σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Σερβία και η Τουρκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ACEA και αφορούν τις εταιρείες και τους κατασκευαστές που τον απαρτίζουν, σε 35 χώρες της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής αυτή τη στιγμή λειτουργούν 301 εργοστάσια κατασκευής και συναρμογής οχημάτων, van, φορτηγών, λεωφορείων, κινητήρων και μπαταριών.

Από αυτά, τα 194 απαντώνται στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλη απούσα τη χώρα μας, στην οποία η συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα είναι απούσα.

Σύμφωνα με τον ACEA, τα 134 από τα 301 εργοστάσια παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, τα 41 ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, τα 52 βαρέου τύπου φορτηγά, τα 66 λεωφορεία, τα 72 κινητήρες και τα 18 μπαταρίες.

Τα μέλη του ACEA (BMW Group, DAF, Daimler Truck, Ferrari, Ford, Honda, Hyundai Motor Group, Iveco Group, Jaguar Land Rover, Mercedes, Groupe Renault, Stellantis, Toyota, VW Group, Volvo Group) κατασκευάζουν αυτοκίνητα, van, φορτηγά λεωφορεία και κινητήρες σε 17 στο σύνολο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωταθλήτρια χώρα σε ότι αφορά τον αριθμό των εργοστασίων στα οποία κατασκευάζονται επιβατικά οχήματα είναι η Γερμανία, με 22 στο σύνολο μονάδες. Στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Ρωσία, με 19 μονάδες, όσες ακριβώς και το Ην. Βασίλειο. Από 12 και  10 εργοστάσια διαθέτουν η Γαλλία και η Ιταλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία, στην οποία λειτουργούν σήμερα 8 μονάδες.

Η Τουρκία και η Γερμανία κρατούν τα ηνία σε σχέση με τα εργοστάσια κατασκευής van οχημάτων, ενώ πρωτιά για τη Ρωσία παρατηρείται στον αριθμό των μονάδων παραγωγή φορτηγών. Στα λεωφορεία την πρώτη θέση του βάθρου μοιράζονται οι Ρωσία και η Τουρκία, με κάθε μια να διαθέτει στη γεωγραφική της περιφέρεια από 7 μονάδες.

Σε ότι αφορά τους κινητήρες, θερμικούς και ηλεκτρικούς, η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο, με 13 εργοστάσια, ακολουθύμενη από τη Ρωσία, με 10 μονάδες. Από 7 εργοστάσια κατασκευής μονάδων κίνησης διαθέτουν η Ιταλία, η Πολωνία και το Ην. Βασίλειο.

Με 18 στο σύνολο εργοστάσια κατασκευής μπαταριών στις 35 χώρες της έρευνας του ACEA, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα (6 εργοστάσια), ενώ από 2 υπάρχουν στη Φινλανδία και Πολωνία.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!