Η νέα έκρηξη βίας που προέκυψε από την επίθεση της Χαμάς και της Xεζμπολάχ στο Ισραήλ, πέρα από τις σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες που θα επισύρει, θα επηρεάσει φυσικά και την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Η τιμή διάθεσης του αργού πετρελαίου οπισθοχώρησε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα από τα 95 δολάρια στα 85 δολάρια ανά βαρέλι στην περίπτωση του Brent, όμως είναι πολύ δύσκολα τα προγνωστικά για τη συνέχεια. Η περιοχή όπου εξελίσσονται οι βιαιότητες δεν είναι πετρελαιοπαραγωγική, επομένως η κατάσταση δεν προβλέπεται να επηρεάσει σύντομα την προσφορά πετρελαίου. Συνεπώς, δεν πρέπει να αναμένουμε μια μεγάλη άνοδο στην τιμή πώλησης των καυσίμων στις επόμενες ημέρες.
Όμως, τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά, ενώ οι περικοπές παραγωγής της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας που έχουν επιβληθεί θα επιφέρουν μείωση των αποθεμάτων αυτών. Επίσης, καθώς το Ιράν στηρίζει τις επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, είναι πολύ πιθανό ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς του πιο εντατικά (τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια χαλάρωση στις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν). Αυτό θα δυσκολέψει περαιτέρω την αγορά πετρελαίου, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι η σημερινή κατάσταση θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με το Ιράν.
Στη συνέχεια, το πιο πιθανό είναι πως η αγορά θα πιέσει για περισσότερη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα ήθελε μια νέα συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ανοίγοντας πιο πολύ την κάνουλα από τις αρχές του 2024, ίσως λάβει περαιτέρω αμυντική στήριξη για αντάλλαγμα, αφού οι σχέσεις του Ριάντ με την Τεχεράνη παραμένουν εχθρικές). Δύσκολα όμως το Brent θα βρεθεί κάτω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι.