Ο ΦΠΑ αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για τις εθνικές οικονομίες. Ωστόσο, μερικές χώρες της Ευρώπης φαίνεται πως το… παρακάνουν, ενώ δε λείπουν και εκείνες που είναι περισσότερο επιεικείς.
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, γνωστός και ως ΦΠΑ, επιβαρύνει τις τιμές πώλησης των καταναλωτικών αγαθών ως ποσοστό που επιβάλλεται στην αξία τους. Και φυσικά, τα αυτοκίνητα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στην επιβολή του συγκεκριμένου φόρου.
Ωστόσο, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν ακολουθείται μια ενιαία πολιτική ως προς το ποσοστό του εν λόγω φόρου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ, ο οποίος απαντάται στη Μάλτα, φτάνε μόλις στο 17% και ο υψηλότερος, που εφαρμόζεται στην Ουγγαρία, στο 27%.
Τον δεύτερο πιο υψηλό ΦΠΑ έχουν η Δανία, η Κροατία και η Σουηδία, ο οποίος ανέρχεται στο 25%.
Στην Ελλάδα και την Φινλανδία, ο σχετικός φόρος προσδιορίζεται στο 24%, ενώ κατά 23% επιβαρύνεται η τιμή πώλησης όλων των νέων αυτοκινήτων στην Ιρλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.
Η Ιταλία και η Σλοβακία προσδιορίζουν τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε κάθε νέο αυτοκίνητο στο 22%, ενώ ιδιαίτερα… δημοφιλής είναι ο συντελεστής 21%, ο οποίος υιοθετείται σε έξι χώρες της ΕΕ: το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Τον συντελεστή 20% έχουν επιλέξει οι αρχές στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία.
Εκτός από την Κύπρο και τη Ρουμανία, η Γερμανία (σ.σ.: η μεγαλύτερη από πλευράς όγκου αγορά νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη) υιοθετεί και αυτή τον συντελεστή 19%.