top icon
Επικαιρότητα

Οι Porsche και Siemens Energy συνεργάζονται για την παραγωγή ηλεκτροκαυσίμων

Οι δύο εταιρείες επενδύουν στην παραγωγή ηλεκτροκαυσίμων (eFuels) μέσω της δημιουργίας μιας πρότυπης μονάδας στη Χίλη.

Τα ηλεκτροκαύσιμα αποτελούν μία κατηγορία καυσίμων που «γεννιούνται» μέσω της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του νερού προκειμένου να παραχθούν χημικά δομικά στοιχεία τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των eFuels. Τα τελευταία μπορούν να βρουν εφαρμογή σε συμβατικά αυτοκίνητα, ή ακόμα και σε αγωνιστικές κατασκευές, που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και εκείνων που υιοθετούν υβριδικές μονάδες κίνησης.

Μπορεί μέχρι σήμερα η τεχνολογία παραγωγής των eFuels να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο στην περίπτωση που μπορεί να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τα ηλεκτροκαύσιμα θεωρούνται από πολλούς μία πρώτης τάξεως εναλλακτική, με πολύ χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ένας από αυτούς είναι και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επενδύσει σε συνεργασία με την Siemens Energy περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί στην επαρχία Magallanes της Χιλής μία πρότυπη μονάδα παραγωγής ηλεκτροκαυσίμων.

Στην πιλοτική φάση του όλου εγχειρήματος, περίπου 130.000 λίτρα eFuels θα παραχθούν έως το 2022. Στα επόμενα δύο στάδια, η δυναμική της μονάδας θα αυξηθεί σε περίπου 55 εκατομμύρια λίτρα ετησίως έως το 2024 και εν συνεχεία σε σχεδόν 550 εκατομμύρια λίτρα έως το 2026. Με την Porsche να αποτελεί τον βασικό πελάτη για τα «πράσινα» αυτά καύσιμα, στο εν λόγω project  συμμετέχουν επίσης η εταιρεία ενέργειας AME, η πετρελαϊκή ENAP από τη Χιλή, καθώς και η ιταλική Enel.

Ο CEO της Porsche, Oliver Blume, σχολίασε:

«Η ηλεκτροκινητικότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Porsche. Τα eFuels για χρήση σε αυτοκίνητα είναι ένα αξιόλογο συμπλήρωμα σε αυτή την προσπάθεια στην περίπτωση που παράγονται σε μέρη του κόσμου όπου υπάρχει πλεόνασμα βιώσιμης ενέργειας. Σίγουρα, τα ηλεκτροκαύσιμα αποτελούν ένα επιπλέον ατού στο δρόμο για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα. Τα πλεονεκτήματα των eFuels έχουν να κάνουν με την ευκολία χρήσης τους: τα eFuels μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κινητήρες εσωτερικής καύσης και σε υβριδικά plug-in υβριδικά μοντέλα και η προμήθειά τους μπορεί να γίνει μέσω του υπάρχοντος δικτύου πρατηρίων. Στην Porsche γνωρίζουμε ακριβώς τι χαρακτηριστικά καυσίμου χρειάζονται οι κινητήρες μας για να λειτουργούν με ελάχιστες επιπτώσεις στο κλίμα. Η συμμετοχή μας στο πρώτο ολοκληρωμένο εργοστάσιο παραγωγής eFuels στον κόσμο υποστηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων του μέλλοντος.»

Όπως ανακοινώθηκε, η γερμανική εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα eFuels που θα παράγει στην εν λόγω μονάδα στις αγωνιστικές προτάσεις της Porsche Motorsport, στα Porsche Experience Centers που διαθέτει ανά τον κόσμο και εν συνεχεία σε σπορ μοντέλα ευρείας παραγωγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ