X
Κόσμος

Ο ΚΟΚ παραβιάζεται εις βάρος της ασφάλειας

Ενώ οι κανόνες του ΚΟΚ θεσπίζονται για την προστασία των οδηγών και όλων των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών απελευθερώνεται στο όνομα μιας άμεσης «ελευθερίας», χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές συνέπειες για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των άλλων.

Σχεδόν 9 στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς (85%) υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα (81%).
Το 16%(23%) είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω υπερβολικής ή ακατάλληλης ταχύτητας.
Το 58% δεν σέβεται τις αποστάσεις ασφαλείας (57%).
Το 52% ξεχνά να ανάψει το φλας όταν προσπερνά ή αλλάζει κατεύθυνση (47%).
Το 53% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη (72%).
Το 21% των οδηγών λέει ότι μερικές φορές δεν φορά ζώνη ασφαλείας (50%) και το 27% των οδηγών κάτω των 35 (56%).

Ο θεαματικός αντίκτυπος ενός ατυχήματος ή ενός παραλίγο ατυχήματος στην οδηγική συμπεριφορά: γιατί να περιμένουμε να συμβεί μια τραγωδία για να υιοθετήσουμε την υπεύθυνη οδήγηση;

Το 89% των Ευρωπαίων οδηγών που είχαν -ή παραλίγο να είχαν- ατύχημα ή που ένα αγαπημένο τους πρόσωπο σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, άλλαξε οδηγική συμπεριφορά (96%). Μεταξύ αυτών των οδηγών:

Το 82% δηλώνει ότι είναι πλέον πιο προσεκτικοί στο δρόμο (90%).
Το 77% δηλώνει ότι τηρεί πιο πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας (88%).
Το 30% αγχώνεται περισσότερο όταν παίρνει το αυτοκίνητο (34%).
Το 28% δηλώνει ότι αποφεύγει να οδηγεί όσο το δυνατόν περισσότερο μετά από αυτήν την εμπειρία (36%).

Ασφάλεια του προσωπικού στον αυτοκινητόδρομο: πάρα πολλές απροσεξίες που θέτουν το προσωπικό σε κίνδυνο
H επίγνωση του κινδύνου που διατρέχουν τα περίπολα και όλοι οι εργαζόμενοι του αυτοκινητόδρομου, καθώς και η τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν στην ασφάλεια, είναι απαραίτητες. Ωστόσο, παρά τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης που αναπτύσσονται τακτικά:

Το 51% των Ευρωπαίων οδηγών ξεχνούν να επιβραδύνουν όταν πλησιάζουν σε μια ζώνη που εκτελούνται έργα (46%).
Το 58% δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας (57%).

Μεθοδολογία της έρευνας
Για την υλοποίηση του Βαρόμετρου Υπεύθυνης Οδήγησης, η Ipsos ερεύνησε από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου 2024, μέσω Διαδικτύου, 12.413 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, εκ των οποίων 2.413 Γάλλοι και τουλάχιστον 1.000 άτομα σε καθεμία από τις 10 άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο). Η αντιπροσωπευτικότητα κάθε δείγματος εξασφαλίζεται με τη μέθοδο της ποσόστωσης.

Σχετικά με το εταιρικό Ίδρυμα VINCI Autoroutes
Από την ίδρυσή του το Φεβρουάριο του 2011, το Ίδρυμα VINCI Autoroutes λειτουργεί ταυτόχρονα ως εργαστήριο, παρατηρητήριο και εργαλείο πληροφόρησης, αφιερωμένο στην εξέλιξη των συμπεριφορών. Έχοντας αφοσιωθεί εξαρχής στην προώθηση της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης κατά την οδήγηση, το ίδρυμα σταδιακά επέκτεινε το πεδίο των δραστηριοτήτων του για να συμπεριλάβει την εκπαίδευση, το σεβασμό προς το περιβάλλον και την προσέγγιση τρίτων μέσω της ανάγνωσης. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους όλοι φιλοδοξούμε να οδηγούμε σωστά στο δρόμο.

Από το 2022, το Ίδρυμα υποστηρίζει επίσης έργα για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φυσικής κληρονομιάς σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα πεδία δράσης του:

Η πρόοδος της έρευνας με την επένδυση σε καινοτόμες επιστημονικές έρευνες των διαφορετικών τομέων των συμπεριφορών που ενέχουν ρίσκο, στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στην ανάγνωση ως τους καταλύτες βελτίωσης των συμπεριφορών.

Αντίστοιχα, στον τομέα της μηχανικής περιβάλλοντος, η πρόοδος της έρευνας με τη μέτρηση της επίδρασης ενεργειών αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος σε βάθος χρόνου.

Η ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού διεξάγοντας εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους οδικούς κινδύνους, την υπεύθυνη οδήγηση και την προστασία του περιβάλλοντος,.

Η υποστήριξη κοινοτικών και αστικών πρωτοβουλιών προωθώντας έργα που ενθαρρύνουν την ασφαλή κινητικότητα, με σεβασμό στους άλλους και στο περιβάλλον, και στηρίζοντας έργα οικολογικής αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!