top icon
Κόσμος

Νέο εργοστάσιο της BYD στην Τουρκία

Την Τουρκία επέλεξε η κινεζική BYD για την κατασκευή ενός ακόμα εργοστασίου στην ευρύτερη περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Τουρκία θα αποκαλύψει σύντομα μια νέα συμφωνία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD για την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στα δυτικά της χώρας, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει την εν λόγω συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην επαρχία Μανίσα, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

BYD

Αν μη τι άλλο, το νέο αυτό εργοστάσιο θα δώσει στην BYD ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, πλήττοντας την BYD με επιπλέον δασμούς ύψους 17,4%, πλέον του υφιστάμενου συντελεστή 10%.

Με αυτή την μονάδα θα εξυπηρετηθεί επίσης και η εγχώρια αγορά της Τουρκίας, στην οποία τα EV αντιπροσωπεύουν το 7,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων πέρυσι. Και όλα αυτά σε μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Τουρκία δήλωσε στις 5 Ιουλίου ότι αποσύρεται από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πριν από σχεδόν ένα μήνα για την επιβολή πρόσθετου δασμού 40% σε όλα τα οχήματα από την Κίνα, επικαλούμενη τις προσπάθειες να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αστάνα του Καζακστάν.

BYD Production

Ο κατασκευαστής με έδρα την Shenzhen είπε ότι θα φέρει τα ηλεκτρικά του οχήματα προσιτού κόστους στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Seagull που υπολογίζεται ότι θα κοστίζει κάτω από 20.000 ευρώ.

Η BYD κατασκευάζει ήδη το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο στην Ουγγαρία, το οποίο σκοπεύει να ανοίξει πριν από το 2026. Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκτός Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία, και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη, στις 4 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, η BYD έχει εξαγοράσει ένα πρώην εργοστάσιο της Ford στη Βραζιλία ενώ ταυτόχρονα εξετάζει όλα τα σενάρια για την δημιουργία μίας νέας μονάδας στο Μεξικό.

Θυμίζουμε ότι η BYD είναι η κινεζική μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Οι πωλήσεις της εκτινάχθηκαν στο στις 982.747 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση άνω του 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στην Ευρώπη ωστόσο η εμπορική της απήχηση είναι έως τώρα περιορισμένη, καθώς στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Ελβετιας και του Ην. Βασιλείου, πούλησε 12.944 αυτοκίνητα ους πρώτους πέντε μήνες, από μόλις 2.120 την ίδια περίοδο του 2023.

BYD Ports - Explorer

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ