top icon
Κόσμος

Νέα εποχή στη σχέση Renault-Nissan

Η Renault μειώνει τη συμμετοχή της στη Nissan στο 15%, την ώρα που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αποκτά μερίδιο στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Ampere του Γάλλου κατασκευαστή.

Οι Renault και Nissan συμφώνησαν σε ένα βασικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης, στην οποία η γαλλική εταιρεία θα μειώσει το μερίδιο που κατέχει στην ιαπωνική στο 15% από 43%. Την ίδια στιγμή, η Nissan θα λάβει μερίδιο στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων της Renault, η οποία θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Σε κοινές δηλώσεις τους σήμερα, η Nissan και η Renault δήλωσαν ότι η πρόταση εξακολουθεί να υπόκειται σε έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και ότι μια επίσημη ανακοίνωση θα έρθει αμέσως μετά την έγκριση.

«Η φιλοδοξία είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί της Συμμαχίας και να μεγιστοποιηθεί η δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», ανέφεραν οι εταιρείες.

Σύμφωνα με την πρόταση, εκτός από τη μείωση του μεριδίου της Renault στη Nissan στο 15%, οι δύο πλευρές θα μπορούν να ασκήσουν δικαιώματα ψήφου η μία στην άλλη στο ίδιο ποσοστό. Επί του παρόντος, η Nissan δεν έχει δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με το μερίδιό της στη Renault – κάτι που μέχρι τώρα αποτελούσε μια μακροχρόνια πηγή διαμάχης – που θα παραμείνει στο νέο πλαίσιο συνεργασίας στο 15%.

Nissan

Σύμφωνα με το πλάνο υλοποίησης της νέας συμφωνίας, η Renault θα μεταβιβάσει το 28,4% της μετοχής της σε ένα γαλλικό trust, όπου τα δικαιώματα ψήφου τους θα «παγώνουν» για τις «περισσότερες αποφάσεις», ανέφεραν οι εταιρείες. Ωστόσο, η Renault θα διατηρήσει τα δικαιώματα σε μερίσματα και έσοδα από πωλήσεις μετοχών.

Στη συνέχεια, η Renault θα δώσει εντολή στον διαχειριστή του trust να πουλήσει τις μετοχές της Nissan που του έχουν ανατεθεί.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες δήλωσαν ότι η Nissan θα επενδύσει στην Ampere, μια ανεξάρτητη εταιρεία της Renault που θα περικλείει την επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων και λογισμικού της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η δήλωση δεν αναφέρει λεπτομερώς το μέγεθος αυτού του μεριδίου.

Nissan

Η εταιρεία τεχνολογίας ημιαγωγών Qualcomm αναμένεται επίσης να λάβει μέρος σε αυτό το εγχείρημα.

Η Nissan αλλά και η Mitsubishi Motors θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων της Συμμαχίας για χρήση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Nissan φέρεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ξεχωριστά στις δικές της τεχνολογίες EV.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, οι Renault και Nissan ότι θα ενισχύσουν επίσης τη διεθνή συνεργασία τους με νέα επιχειρησιακά έργα στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ευρώπη.

Renault

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ