X
Κόσμος

Mercedes: Αύξηση κερδών παρά τη μείωση των πωλήσεων

Η Mercedes αυξάνει την κερδοφορία της ποντάροντας στα top-end και εξηλεκτρισμένα μοντέλα της.

Η Mercedes αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στις πωλήσεις των top-end και ηλεκτρικών οχημάτων της το 2022 και θα ενισχύσει τη σχέση της με τους εταιρείες που παράγουν ημιαγωγούς, δήλωσε η γερμανική εταιρεία σήμερα, επιδιώκοντας με τoν τρόπο αυτό μεγαλύτερο και ακόμα πιο αποτελεσματικό έλεγχο στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Ακολουθώντας παρόμοια στρατηγική το 2021, η Mercedes υπερδιπλασίασε τα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων, τα οποία έφτασαν στα 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της κατέγραψαν πτώση που έφτασε ποσοστιαία το 5% – από 2.461.884 σε 2.330.169 οχήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα έσοδα της Mercedes από τα top-end μοντέλα της γκάμας της αυξήθηκαν πέρσι κατά 30%, ενώ εκείνα από τα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα κατά 64%.

Συνολικά, η εταιρεία είχε έσοδα το 2021 που έφτασαν τα 168 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 154,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

«Παράλληλα με την εστίαση στην αποδοτικότητα του κόστους και στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ξεχωρίζουν τρεις στρατηγικές προτεραιότητες: η κλιμάκωση της ηλεκτρικής μας επίθεσης, η επιτάχυνση των σχεδίων μας στον τομέα του λογισμικού και η ανάπτυξη της πολυτελούς επιχείρησής μας», δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ola Källenius.

Το τέταρτο τρίμηνο, η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα μειώθηκαν 7% φτάνοντας στα 43,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα κέρδη αυξήθηκαν περισσότερο από 200%, στα 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο εφάπαξ κέρδος ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε από την απόσχιση της επιχείρησης των επαγγελματικών της οχημάτων.

Το προσαρμοσμένα κέρδη της Mercedes αυξήθηκαν κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο αγγίζοντας τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το 2022, η Mercedes προβλέπει περαιτέρω αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών. με την εταιρεία ωστόσο να αναμένει να πουλησει «λίγο περισσότερα» αυτοκίνητα από ό,τι πέρυσι, με την αύξηση της διάθεσης μοντέλων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους να συμβάλλει στην αντιστάθμιση των αυξήσεων στον τομέα του κόστους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!