top icon
Κόσμος

Η Βόρεια Αμερική προηγείται της Ευρώπης στις επενδύσεις για την ηλεκτροκίνηση

Η Βόρεια Αμερική έχει ξεπεράσει σημαντικά την Ευρώπη στην προσέλκυση επενδύσεων στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, στην παραγωγή μπαταριών και στις υποδομές φόρτισης.

Οι αδύναμοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηλεκτροκίνηση στη δεκαετία του 2020 και η έλξη των αμερικανικών επιδοτήσεων είχαν ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να εξασφαλίσει μόλις το ένα τέταρτο (26%) των παγκόσμιων επενδύσεων για την ηλεκτροκίνηση, που ανακοινώθηκαν μεταξύ 2021 και 2023. Περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) πήγε στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Πέρυσι δεσμεύτηκαν 42 δις ευρώ σε επενδύσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με 9 δις ευρώ στην Κίνα (οι αυτοκινητοβιομηχανίες της οποίας επένδυσαν νωρίτερα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες) και 58 δις ευρώ στη Βόρεια Αμερική. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, πιθανότατα λόγω του ότι οι βιομηχανίες αυτοκινήτου δεν έχουν να πληρούν τα πρότυπα CO2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέσσερα χρόνια μετά το 2025.

electrification

Οι μεγαλύτεροι προορισμοί επενδύσεων ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη μεταξύ 2021 και 2023 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (26 δις ευρώ), η Γερμανία (13 δισ. ευρώ) και η Ισπανία (10 δισ. ευρώ). Η Ιταλία, σημαντικός κόμβος παραγωγής για τη Stellantis, κατάφερε να προσελκύσει μόλις 1,3 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη αποτελεί επί του παρόντος έναν πολύ λιγότερο ελκυστικό προορισμό για τους ξένους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των επενδύσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική μεταξύ 2021-2023 προήλθαν από ξένους παραγωγούς, κυρίως λόγω των επιδοτήσεων στο πλαίσιο του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού. Η Ευρώπη εξαρτήθηκε από τους εγχώριους κατασκευαστές αυτοκινήτων για το 80% της χρηματοδότησης, που δεσμεύτηκε για την ηλεκτροκίνηση. Ακόμη και τότε, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η Stellantis, επένδυσε το 74% των δαπανών της στη Βόρεια Αμερική και δέσμευσε μόλις το 10% στην περιοχή της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ