top icon
Κόσμος

Η Volvo έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης

Η Volvo επιβεβαίωσε ότι ευαίσθητα στοιχεία από το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης εκλάπησαν μέσω κυβερνοεπίθεσης.

Σε έναν κόσμο στον οποίο η ψηφιοποίηση πρωταγωνιστεί – πολλώ δε μάλλον στη χαραυγή μιας νέας εποχής για την αυτοκίνηση – κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί η χθεσινή παραδοχή των Σουηδών της Volvo ότι εντόπισαν «παράνομη πρόσβαση από τρίτο μέρος» σε αρχεία που σχετίζονται με το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης.

«Οι μέχρι στιγμής έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής έχει κλαπεί μία περιορισμένη ποσότητα περιουσιακών στοιχεία από το τμήμα R&D της εταιρείας. Η Volvo κατέληξε στο συμπέρασμα, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ότι μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στη λειτουργία της εταιρείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σουηδός κατασκευαστής στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Μετά τον εντοπισμό της «μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης», η εταιρεία εφάρμοσε αμέσως τα απαραίτητα αντίμετρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω πρόσβασης στα ηλεκτρονικά της αρχεία, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές για την εν λόγω κυβερνοεπίθεση.

«Η Volvo διεξάγει τη δική της έρευνα και συνεργάζεται με τρίτους για τη διερεύνηση της υπόθεσης», προσθέτουν οι ιθύνοντες της.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι Σουηδοί, η εν λόγω επίθεση, με βάση τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων των πελατών της ή των προσωπικών τους δεδομένων.

Volvo

Ποιοι «κρύβονται» πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Volvo

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Βleeping Computer, πίσω από το εν λόγω «χακάρισμα» κρύβεται η… εξειδικευμένη σε ανάλογες κυβερνοεπιθέσεις ομάδα Snatch, η οποία μάλιστα φέρεται να δημοσίευσε στο διαδίκτυο και τα σχετικά «στιγμιότυπα οθόνης» από τα κλαπέντα αρχεία.

Απαντώντας στα παραπάνω η Volvo δήλωσε:

«Η Volvo δεν σχολιάζει εικασίες για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλες τις πιθανές απειλές για την ασφάλεια και τις κλοπές της περιουσίας της.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και κορυφαία προτεραιότητα για εμάς σε παγκόσμιο επίπεδπ. Η Volvo συμμετέχει ενεργά και συμβάλλει διεθνώς για την τυποποίηση και τις βέλτιστες πρακτικές και εφαρμόζει συστάσεις αποδεκτές από τη βιομηχανία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Όταν η Bleeping Computer έστειλε email και ζήτησε από τη Σουηδική εταιρεία να επιβεβαιώσει αν τα «στιγμιότυπα οθόνης» που κοινοποιήθηκαν ως απόδειξη από την ομάδα Snatch είναι αρχεία που έχουν κλαπεί από τους διακομιστές της, εκπρόσωπος της Volvo απάντησε:

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Volvo

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ