top icon
Κόσμος

Η «Πράσινη Κάρτα» έγινε 75 χρονών

Η «Πράσινη Κάρτα», δηλαδή η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έναντι τρίτων που ισχύει σήμερα σε 48 χώρες, έφτασε αισίως τα 75 της χρόνια.

Απλά, μπείτε στο αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς όπου θέλετε, έτσι ξεκίνησαν οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές πολλών Ευρωπαίων. Ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ασφαλιστική τους κάλυψη, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος στον προορισμό των διακοπών τους ή στο δρόμο προς εκεί. Χάρη στην «Πράσινη Κάρτα», η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έναντι τρίτων ισχύει σήμερα σε 48 χώρες.

H «Πράσινη Κάρτα» υπό την ομπρέλα του Council of Bureaux (COB) καλύπτει τώρα περίπου 1.500 ασφαλιστές και έως και 500 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη, όπως και σε μέρη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τα μέλη της COB χειρίζονται περίπου 375.000 διασυνοριακά ατυχήματα ετησίως ή περισσότερα από 1.000 καθημερινά. «Αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα πριν από 75 χρόνια τώρα εξασφαλίζει αμέτρητα ταξίδια και μεταφορές και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους μετά από διασυνοριακά τροχαία ατυχήματα», λέει η Sandra Schwarz, Πρόεδρος του COB.

Green Card

Αυτό που θεωρείται δεδομένο σήμερα, ήταν ακόμα περίπλοκο και ακριβό μέχρι τη δεκαετία του ‘50. Οι οδηγοί έπρεπε να συνάπτουν τη λεγόμενη «ασφάλιση συνόρων» κάθε φορά που έμπαιναν σε άλλη χώρα. Αυτό ίσχυε μόνο για τη χώρα, την οποία επισκέπτονταν. Μόνο η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα διασυνοριακής ασφάλισης αυτοκινήτων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελώντας έτσι το πρότυπο για το σημερινό σύστημα «Πράσινης Κάρτας».

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 14 ευρωπαϊκές χώρες (εκείνη την εποχή ακόμη χωρίς τη Γερμανία) επιδίωξαν ένα κοινό όραμα από το 1949 και μετά: Ήθελαν να διευκολύνουν τη διασυνοριακή οδική κυκλοφορία και να βοηθήσουν τα θύματα των ατυχημάτων να λαμβάνουν αποζημίωση γρήγορα. Για το σκοπό αυτό, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνόρων έπρεπε να αντικατασταθούν από ένα τυποποιημένο έγγραφο που θα γινόταν αποδεκτό ως απόδειξη ασφάλισης αυτοκινήτων σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα, ίδρυσαν το Council of Bureaux (COB), συνήψαν συμφωνίες μεταξύ των εθνικών γραφείων Πράσινης Κάρτας και ανέπτυξαν ένα «Διεθνές Πιστοποιητικό Ασφάλισης Αυτοκινήτων» που θα εκτυπωθεί τελικά σε πράσινο χαρτί, την «Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης». Το 1953, το σύστημα Πράσινης Κάρτας κυκλοφόρησε τελικά σε συνολικά 19 χώρες, αργότερα και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

COB

Η «Πράσινη Κάρτα» έγινε γρήγορα μια ιστορία επιτυχίας. Αυξανόταν σταθερά, με την ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Αλλά ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διασυνοριακή κυκλοφορία έγινε ευκολότερη, με όλο και περισσότερα αυτοκίνητα να περνούν τα σύνορα. Τα πρώτα χρόνια, έπρεπε ακόμα να επιδεικνύονται οι «Πράσινες Κάρτες» κάθε φορά που περνούσατε τα σύνορα, αλλά αυτοί οι έλεγχοι σταδιακά καταργήθηκαν. Αντίθετα, όλο και περισσότερες χώρες αναγνώρισαν η μία τις εθνικές πινακίδες κυκλοφορίας της άλλης ως απόδειξη ασφάλισης. Από το 1991, ο κανονισμός αυτός ισχύει σε 39 κράτη μέλη, περιλαμβανομένων όλων των χωρών του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, μέσω της λεγόμενης «συμφωνίας άδειας χρήσης πινακίδας». Οι οδηγοί δεν χρειάζεται πλέον να έχουν μαζί τους «Πράσινη Κάρτα», αλλά προστατεύονται αυτόματα από το σύστημά της, μέσω των πινακίδων κυκλοφορίας τους.

Η «Πράσινη Κάρτα» θα είναι ψηφιακή από το 2025
Από το 2021 η «Πράσινη Κάρτα» εκδίδεται μόνο σε λευκό χαρτί. Το νέο χρώμα έχει πλεονεκτήματα για τους ασφαλιστές και τους οδηγούς: Οι πρώτοι μπορούν απλά να στείλουν τη νέα κάρτα σε ψηφιακή μορφή ως PDF, το οποίο οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να εκτυπώσουν οι ίδιοι στο σπίτι τους. Παλαιότερα, οι «Πράσινες Κάρτες» είτε αποστέλλονταν ταχυδρομικά είτε έπρεπε να παραληφθούν από τα γραφεία των ασφαλιστών. Από το 2025 η έντυπη φόρμα, η οποία ήταν υποχρεωτική μέχρι τώρα, θα εξαφανιστεί. Αντίθετα, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε μαζί σας ένα PDF στο smartphone σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ