top icon
Κόσμος

Η κινεζική HiPhi βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην οριστική πτώχευση

Η HiPhi, μια από τις νεότερες και φιλόδοξες κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, βρίσκεται και επίσημα πλέον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η κινεζική Human Horizons, η μητρική εταιρεία της μάρκας πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων HiPhi, εισήλθε στη φάση της προ-αναδιοργάνωσης μετά από τη σχετική αίτηση πτώχευσης που κατατέθηκε. Η εταιρεία, που δυσκολεύεται οικονομικά εδώ και αρκετό καιρό, διέκοψε την παραγωγή πριν από σχεδόν έξι μήνες.

Το Λαϊκό Δικαστήριο της Ζώνης Οικονομικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Yancheng έκανε δεκτή την αίτηση προ-αναδιοργάνωσης στις 8 Αυγούστου 2024. Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ανέφερε την αδυναμία της Human Horizons να καλύψει τα χρέη που υπερβαίνουν τα περιουσιακά της στοιχεία, αναγνώρισε την αφερεγγυότητα της εταιρείας, αλλά σημείωσε τις δυνατότητές της για αναδιάρθρωση.

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου πριν από την αναδιοργάνωση, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά τρεις μήνες εάν είναι απαραίτητο, η Human Horizons πρέπει να συνεργαστεί με τους διαχειριστές για τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων, τη συνετή διαχείριση των λειτουργιών και την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών. Αυτή η περίοδος θεωρείται ως μια ύστατη προσπάθεια για την αποφυγή της πλήρους χρεοκοπίας της HiPhi μέσω ενός νέου μηχανισμού διάσωσης υπό την εποπτεία του δικαστηρίου.

HiPhi

Η HiPhi είχε αναστείλει τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2024, υποσχόμενη να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων έως τις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δεν εκταμιεύτηκαν παρά βασικά ποσά για τις εν λόγω υποχρεώσεις της.

Τον Μάιο του 2024, ο όμιλος iAuto υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Human Horizons, δεσμεύοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της HiPhi και την επανέναρξη της παραγωγής. Ωστόσο, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της iAuto. Παρόμοιες αβεβαιότητες έχουν κάνει την εμφάνισή τους κα με προηγούμενες πιθανές επενδύσεις, όπως αυτές από τη Σαουδική Αραβία.

Η Human Horizons, που ιδρύθηκε το 2017, γρήγορα τοποθέτησε την HiPhi ως μια μάρκα πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων, με το πρώτο της μοντέλο, το HiPhi X, να κυκλοφορεί το 2020. Η παρουσίαση του πιο προσιτού HiPhi Y το 2023 αύξησε προσωρινά τις πωλήσεις. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Φήμες για την εξαγορά της HiPhi από τις Changan Automobile και FAW Group έχουν ήδη δει τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, το μέλλον του HiPhi παραμένει αβέβαιο.

HiPhi

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ