X
Κόσμος

Η Ford πουλά το εργοστάσιο στην Κραϊόβα στην τουρκική κοινοπραξία της

Η Ford ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της στην Κραϊόβα της Ρουμανίας θα πωληθεί στην κοινοπραξία που διατηρεί η μπλε οβάλ εταιρεία με την τουρκική Koc Holding, ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγική δυναμική της εν λόγω μονάδας με την «τοπική» παραγωγή του ηλεκτρικού Puma.

Η τουρκική κοινοπραξία της Ford θα αγοράσει το εργοστάσιο της μπλε οβάλ εταιρείας στην Κραϊόβα της Ρουμανίας έναντι τιμήματος που ανέρχεται στα 575 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συγκεκριμένη μονάδα θα μεταφερθεί η παραγωγή του Transit Courier.

Η Ford Otosan, η κοινοπραξία, με άλλα λόγια, της Ford με την τουρκική Koc Holding, θα καταβάλει επιπλέον 140 εκατομμύρια ευρώ στη Ford την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με κριτήρια που αφορούν την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικής της εν λόγω μονάδας.

Το ρουμανικό εργοστάσιο της Ford, και σύντομα της Ford Otosan, παράγει τα μοντέλα Puma και EcoSport, το οποίο θα πάρει οριστικά την άγουσα για τα αποδυτήρια μέσα στο 2022.

Στη συγκεκριμένη μονάδα θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 η παραγωγή του ηλεκτρικού Puma, το οποίο αποτελεί το ένα από τα τρία νέα επιβατικά EV που θα παρουσιάσει η Ford μέχρι το 2026.

Η Ford Otosan, η οποία πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή μια επέκταση του εργοστασίου της στην εταιρεία που θα της κοστίσει περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την παραγωγή των ηλεκτρικών και PHEV εκδόσεων του Transit, πιθανότατα θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της μονάδας στην Κραϊόβα μέσω τραπεζικών δανείων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας, Haydar Yenigun, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η συμφωνία δείχνει ότι η Ford αξιοποιεί τις στρατηγικές της συνεργασίες για να αξιοποιήσει καλύτερα τους πόρους, μοιράζοντας επενδύσεις και επωφελούμενη από μια ευρύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας. Χαιρετίζουμε αυτήν την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Koç Holdings στη Ford Otosan, και να αναπτύξουμε την αμοιβαία κοινοπραξία μας. Το εργοστάσιο στην Κραϊόβα αποτελεί ένα success story, αλλά πιστεύουμε ότι μέσω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της Ford Otosan στην ηλεκτροκίνηση και τα επαγγελματικά οχήματα μπορεί να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε o Πρόεδρος της Ford Ευρώπης, Stuart Rowley.

Θυμίζουμε ότι η Ford ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να κατασκευάσει στην Τουρκία, στα περίχωρα της Άγκυρας, ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών σε συνεργασία με την SK On και την Koc Holding.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!