top icon
Κόσμος

Η ΕΕ εγκαινιάζει το «Climate City Capital Hub» για τη χρηματοδότηση έξυπνων πόλεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το «Climate City Capital Hub», έναν διεθνή χρηματοδοτικό πόρο για τη στήριξη των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις.

Με τον νέο κόμβο, οι πόλεις που έχουν λάβει το σήμα-ετικέτα της αποστολής πόλεων (Cities Mission Label) της ΕΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικές συμβουλές σε συνεργασία με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα μπορούν επίσης να διαρθρώνουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να διερευνούν διάφορες επιλογές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης έργων. Ακόμη, θα μπορούν να παρουσιάζουν έργα σε διάφορους παρόχους κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών δανειστών και επενδυτών, καθώς και καινοτόμων πηγών χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδότηση από τη λαϊκή βάση και τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

Smart Cities

Συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο κόμβος κεφαλαίων για τις κλιματικές πόλεις θα δημιουργηθεί με την υποστήριξη της αποστολής της ΕΕ για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και της αποστολής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Για τις πόλεις που έχουν υπογράψει τόσο τον Χάρτη της «Αποστολής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» όσο και το «Σήμα της Αποστολής Πόλεων» της ΕΕ, οι υπηρεσίες θα καλύπτουν τόσο έργα μετριασμού όσο και προσαρμογής, υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Smart Cities

Η διαχείριση του κόμβου γίνεται από την πλατφόρμα υλοποίησης της Αποστολής Πόλεων της Επιτροπής, της οποίας ηγείται επί του παρόντος το έργο NetZeroCities, και ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αποστολής Πόλεων 2024 στη Βαλένθια στις 25 και 26 Ιουνίου. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε ένα χρηματοδοτικό κονδύλιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις πόλεις με το σήμα της Αποστολής Πόλεων για τη στήριξη επενδύσεων σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, συστήματα τηλεθέρμανσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, αστική ανανέωση, νερό και κοινωνικές υποδομές. Αυτό ενισχύει τη στήριξη προς τις πόλεις με το σήμα, προσθέτοντας στις συμβουλευτικές υπηρεσίες μια ειδική χρηματοδοτική διευκόλυνση.

Smart Cities

Μέχρι στιγμής, 53 πόλεις έχουν λάβει το σήμα της αποστολής της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. Το σήμα αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, αναγνωρίζοντας την επιτυχή ανάπτυξη των συμβάσεων για τις κλιματικές πόλεις, οι οποίες περιγράφουν το όραμα των πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν ένα σχέδιο δράσης και επενδύσεων. Οι πόλεις συνδιαμορφώνουν τις Συμβάσεις Κλιματικής Πόλης με τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν έχουν προϋπολογίσει περίπου 114,1 δισ. ευρώ για δράσεις για το κλίμα, κατά μέσο όρο 3,6 δισ. ευρώ ανά πόλη. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος επιπλέον 23 συμβάσεις για την κλιματική πόλη.

Εν τω μεταξύ, η αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 λύσεις για να βοηθήσει τις πόλεις να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα. Οι λύσεις αυτές, που κυμαίνονται από την προηγμένη υποστήριξη ανακαίνισης έως τα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών, είναι διαθέσιμες προς εφαρμογή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ