top icon
Κόσμος

H Volvo επεκτείνει τη συνεργασία της με την NVIDIA

Προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τα αυτοκίνητά της που βασίζονται σε προηγμένο λογισμικό με αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή, η Volvo αναβαθμίζει τη συνεργασία μας με την NVIDIA στο επόμενο επίπεδο.

Το νέο EX90 είναι το πρώτο μοντέλο Volvo που πραγματικά προσδιορίζεται από το λογισμικό του, βασίζεται σε μία αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή, που επετεύχθη χάρη στη μακρόχρονη συνεργασία με την NVIDIA. Το πρωτοποριακό για τον κλάδο σύστημα κεντρικού υπολογιστή του EX90 υποστηρίζεται από την πλατφόρμα NVIDIA DRIVE Orin με τεχνολογία συστήματος σε μικροκύκλωμα (system-on-a-chip-SoC), το οποίο μπορεί να εκτελεί 250 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο (TOPS). Αυτό το κεντρικό σύστημα υπολογιστή ενορχηστρώνει τα πάντα στο αυτοκίνητο: από το να τροφοδοτεί τις δυνατότητες βαθιάς εκμάθησης (deep learning) που υποστηρίζουν τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσυνης (ΑΙ), έως το να συμβάλλει στην εισαγωγή της ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης μελλοντικά και στην παροχή της κορυφαίας εμπειρίας πελάτη στην κατηγορία.

Προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τα αυτοκίνητά της που βασίζονται σε προηγμένο λογισμικό με αρχιτεκτονική κεντρικού υπολογιστή, η Volvo αναβαθμίζει τη συνεργασία της με την NVIDIA στο επόμενο επίπεδο. Αργότερα, εντός της τρέχουσας δεκαετίας, θα παρουσιάσει αυτοκίνητα βασισμένα στο NVIDIA DRIVE Thor, με δυνατότητα έως και 1.000 TOPS. Αυτό ισοδυναμεί με τετραπλάσιες λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο σε σχέση με το DRIVE Orin SoC, προσφέροντας επταπλάσια εξοικονόμηση ενέργειας.

Volvo

Η ενσωμάτωση του DRIVE Thor θα συμβάλει περαιτέρω στη διαχρονική εξέλιξη των επόμενης γενιάς αυτοκίνήτων. Το DRIVE Thor, που ενσωματώνει την αρχιτεκτονική NVIDIA Blackwell GPU, θα επιτρέψει την εφαρμογή ακόμη πιο προηγμένων λειτουργιών ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης και την εισαγωγή δυνατοτήτων με βάση την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) και νέες in-car εμπειρίες.

Για να διερευνήσει περαιτέρω το δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης, η Volvo, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας λογισμικού, Zenseact, χρησιμοποιεί επίσης τα συστήματα NVIDIA DGX -μία πλατφόρμα υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποιημένη για μεγάλο όγκο εργασιών- ώστε να αναπτύξει με ασφάλεια την αυτόνομη οδήγηση. Τα συστήματα DGX για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν προτού εφαρμοστούν στη μελλοντική γκάμα των μοντέλων. Βασισμένη στην ισχύ της πλατφόρμας NVIDIA DGX -και συγκεκριμένα με χρήση της ειδικά εξελιγμένης υποδομής AI και της βελτιστοποιημένης στοίβας λογισμικού που διαθέτει- η Volvo μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα εκμάθησης τόσο των τρεχόντων όσο και μελλοντικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Η μακρόχρονη συνεργασία με την NVIDIA και η χρήση της δοκιμασμένης πλατφόρμας NVIDIA DRIVE επιτρέπουν να διερευνηθεί περαιτέρω και να εφαρμοστεί η βαθιά γνώση για την ασφάλεια σε μεγάλα μοντέλα βάσης για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα αυτοκίνητα να αντιλαμβάνονται ακόμη καλύτερα τον κόσμο γύρω τους, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης, καθώς και την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ