X
Κόσμος

H Lotus Emeya σπάει τα κοντέρ στην ταχύτητα φόρτισης

Με μέγιστη ισχύ φόρτισης τα 402 kW και μέση τιμή καθ’ όλη τη διαδικασία τα 331 kW, η Lotus Emeya δείχνει το δρόμο όσον αφορά την τεχνολογία και την ταχύτητα φόρτισης που μπορούν να επιτύχουν τα σύγχρονα EVs.

Η Lotus ανακοίνωσε προ ολίγου ότι το πρώτο της ηλεκτρικό hyper-GT της, που δεν είναι άλλο από την νέα Emeya, σημείωσε νέο ρεκόρ όσον αφορά την ταχύτητα φόρτισης της μπαταρίας της χρησιμοποιώντας έναν δημόσιο ταχυφορτιστή.

Συγκεκριμένα, η μπαταρία της Emeya φορτίστηκε από το 10% στο 80% της μέγιστης χωρητικότητάς της σε μόλις 14 λεπτά, χρησιμοποιώντας έναν γρήγορο φορτιστή DC που παρείχε μέγιστη ισχύ 400 kW. Όπως αναφέρει το βρετανικό εργοστάσιο, η επίδοση αυτή επικυρώθηκε από την κορυφαία εταιρεία συμβούλων P3.

Σύμφωνα με δοκιμή και την εταιρεία που πιστοποίησε το επίτευγμα της Emeya, το ηλεκτρικό hyper-GT της Lotus φορτίζει ταχύτερα ακόμα και σε σχέση με κορυφαία EVs της παγκόσμιας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes EQS, BMW i7, Tesla Model Y, Genesis G80, Xpeng G9, Kia EVP, Hyundai Ioniq 6, Nio ET5 και BYD Atto 3.

Αξιοσημείωτα είναι δύο ακόμα στοιχεία: κατά τη διάρκεια της φόρτισης η μέγιστη ισχύς έφτασε τα 402 kW, ενώ η μέση τιμή της τα 331 kW. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την πιστοποιημένη, βάσει WLTP,  συνδυαστική κατανάλωση ενέργειας των 18,7 kWh/100 χλμ., η Emeya μπορεί να «κερδίσει» αυτονομία 310 χλμ. σε 10 λεπτά.

Ο νέος φορτιστής DC της Lotus

Θέλοντας να δώσει τη δική της απάντηση στις εύλογες ανησυχίες του κοινού που σχετίζονται με την ταχύτητα φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, η Lotus παρουσίασε πρόσφατα τη νέα γενιά λύσεων φόρτισης που πολύ σύντομα θα διαθέτει στη φαρέτρα της και στην Ευρώπη – και ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει ένας νέος φορτιστής DC.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν υγρόψυκτο φορτιστή συνεχούς ρεύματος, ο οποίος προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση με ισχύ έως και 450 kW. Για παράδειγμα, με αυτόν τον φορτιστή, μια Lotus Eletre R μπορεί να προσθέσει έως και 142 χλμ. αυτονομίας μέσα σε 5 λεπτά, Η φόρτιση δε από το 10% έως 80% της μέγιστης χωρητικότητας της μπαταρίας μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 20 λεπτά.

Ταυτόχρονα με την παραπάνω λύση, το νέο οικοσύστημα φόρτισης της Lotus περιλαμβάνει μία επίσης μια υγρόψυκτη μονάδα παροχής ισχύος – κάτι σαν power bank. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν αρθρωτό «θάλαμο ισχύος» όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται από τους ιθύνοντες της Lotus, ο οποίος είναι κατάλληλος για χώρους που απαιτούν υψηλή ενέργεια προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος φόρτισης Οι δυνατότητες ως προς την ισχύ της συγκεκριμένης μονάδας φτάνει έως και 480 kW.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!