top icon
Κόσμος

H Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ στη μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα

Η χώρα μας κατάφερε να μειώσει τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα κατά 54% σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του European Transport Safety Council.

Η χώρα μας κατακτά την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνοντας ποσοστιαία, όσο καμία άλλη, τον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το European Transport Safety Council, από το 2010 μέχρι και το 2020 στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο μειώθηκε κατά 54%.

Ο μέσος όρος για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει το 37%.

Με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, οι χώρες της ΕΕ που κατάφεραν να μειώσουν τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα άνω του 37% ήταν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κροατία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Η μικρότερη βελτίωση του σχετικού δείκτη, επίσης σε βάθος 10ετίας, εντοπίζεται στην Ολλανδία (5%) και στη Μ. Βρετανία (14%).

Η Νορβηγία, αν και δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα την περίοδο 2010-2020 κατά 55%.

Οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα το 2020

Σύμφωνα με το European Transport Safety Council, το 2020 καταγράφηκαν 3.900 λιγότεροι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, σε σχέση με εκείνους το 2019 (μείωση 17%), προφανώς εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2020, στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 18.844 άνθρωποι.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, αν οι ανθρώπινες απώλειες σε τροχαία δυστυχήματα παρέμεναν στα επίπεδα του 2010, η γηραιά ήπειρος θα απαριθμούσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2020 επιπλέον 56.305 νεκρούς στην άσφαλτο.

Ο Antonio Avenoso, Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, δήλωσε:

«H οδική ασφάλεια είναι, σε τελική ανάλυση, ζήτημα δημόσιας υγείας. Ο Covid-19 σκότωσε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κατά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει στους δρόμους του κόσμου. Η παγκόσμια απάντηση στην πανδημία Covid-19 απέδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής και η κοινωνία μπορούν να φέρουν αποτελέσματα όταν οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για έναν κοινό στόχο. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το ίδιο στον τομέα της οδικής ασφάλειας;

«Κάθε χρήστης του δρόμου έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να κινείται χωρίς να διακινδυνεύει τη ζωή του ή τη ζωή των άλλων. Όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν ένα ασφαλές σύστημα που θα βοηθά στην προστασία όλων».

Φωτογραφία άρθρου: Eurokinissi

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ