Μια επίδοση που δεν πρέπει να χαροποιεί και τόσο τους ανθρώπους της Ford.
Αυτή μάλιστα είναι και η χαμηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που βασίζονται στα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ο ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP. Θυμίζουμε πως χρονικά το τελευταίο μοντέλο που είχε αποσπάσει ανάλογη βαθμολογία ήταν η Lancia Ypsilon.
Εν προκειμένω, το σημαντικότερο «έλλειμμα» του αμερικάνικου κουπέ στα καθιερωμένα-τυποποιημένα crash tests του ευρωπαϊκού παρακλαδιού του οργανισμού NCAP εντοπίστηκε κυρίως στις εμπρόσθιες δοκιμές πρόσκρουσης, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αερόσακοι για τους εμπρός επιβάτες «ανοίγουν ανεπαρκώς μη μπορώντας να συγκρατήσουν σωστά τους κεφάλι των επιβαινόντων». Επιπρόσθετα, στην κάθε άλλο παρά ικανοποιητική βαθμολογία του αυτοκινήτου συνηγορεί και η μη-ικανότητα της ζώνης ασφαλείας του πίσω καθίσματος να συγκρατήσει όπως πρέπει το σώμα επιβατών μεγάλου αναστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, στην επίσημη αναφορά που ανήρτησε στην επίσημη σελίδα του ο οργανισμός EuroNCAP, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στην εμπρόσθια δοκιμή σύγκρουσης με offset, η καμπίνα του αυτοκινήτου έμμεινε σταθερή. Οι ενδείξεις στα ανδρείκελα έδειξαν καλό βαθμό προστασίας στα γόνατα και στους μηρούς των εμπρός επιβατών. Ωστόσο, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως υπάρχει ανεπαρκής πίεση στον αερόσακο οδηγού, γεγονός που δεν εμποδίζει το κεφάλι να έρθει σε επαφή με το τιμόνι μέσω του ξεφούσκωτου υλικού του αερόσακου. Το κεφάλι του ανδρείκελου του συνοδηγού επίσης έρχεται σε επαφή με το τμήμα του ταμπλό εμπρός του, εξαιτίας τόσο της ανεπαρκούς ανάπτυξης του αερόσακου, όσο και της ανεπαρκούς συγκράτησης του σώματος επιβατών μεγάλων αναστημάτων από τους περιοριστές φορτίου της ζώνης ασφαλείας. Στις μετωπικές δοκιμές πρόσκρουσης χωρίς offset, η παρεχόμενη προστασία στον οδηγό ήταν καλή εκτός από το στήθος. Ωστόσο, ο επιβάτης του πίσω καθίσματος γλίστρησε κάτω από τη ζώνη (ένα φαινόμενο που είναι γνωστό με τον όρο «βύθιση») και η βαθμολογία για την προστασία γονάτου, μηρού καθώς και για την περιοχή της λεκάνης του σώματος, χαρακτηρίζεται κακή. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία του στήθους, καθώς η πίσω ζώνη, η οποία δεν διαθέτει προεντατήρες ούτε περιοριστές φορτιού έδειξε στη δοκιμή μια υπερβολικά υψηλή δύναμη εφελκυσμού».
Αξίζει να επισημάνουμε πως η δοκιμή έγινε με το υπάρχον μοντέλο που ήδη πωλείται στις επιμέρους αγορές της γηραιάς ηπείρου από το 2015, το οποίο, σημειωτέον, δεν είναι εφοδιασμένο ούτε με το σύστημα Autonomous Emergency Braking (AEB), ούτε και με το γνωστό Forward Collision Warning System. Φυσικά, πρόκειται για το ευρωπαϊκών προδιαγραφών σπορ κουπέ μοντέλο της Ford και όχι για το «αμερικάνικο», για το οποίο έχει καταγραφεί από την National Highway Traffic Safety Administration NCAP επίδοση πέντε αστέρων στις αντίστοιχες δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποιήθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δοκιμής, ο Γ.Γ. του EuroNCAP, Michiel van Ratingen, δήλωσε τα εξής:
«H Ford δεν περίμενε πως ο οργανισμός μας θα δοκίμαζε τη Mustang και έτσι επέλεξε να μην εγκαταστήσει στα ευρωπαϊκά μοντέλα συγκεκριμένα στοιχεία εξοπλισμού τα οποία αφορούν στην ασφάλεια και προσφέρονται στους αμερικάνους καταναλωτές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θορυβεί τους πελάτες της Ford, είτε πρόκειται να αγοράσουν ένα muscle car είτε ένα απλό οικογενειακό αυτοκίνητο».
Στην επίσημη απάντηση-αντίδρασή της, η Ford αναφέρει τα εξής:
«Η Mustang είναι ένα ασφαλές αυτοκίνητο που πληροί, αν δεν υπερβαίνει κιόλας, όλα τα ισχύοντα πρότυπα ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα διαπιστευτήρια ασφάλειας αποδεικνύονται περεταίρω από την βαθμολογία πέντε αστέρων που απέσπασε στις ΗΠΑ από την National Highway Traffic Safety Administration NCAP»._Χ.Α.