Λιθουανοί επιστήμονες επαναχρησιμοποιούν τα απόβλητα τσιγάρων για την παραγωγή καυσίμου βιοντίζελ, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αντιμετωπίζοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Λιθουανοί επιστήμονες παρουσίασαν μια έξυπνη μέθοδο επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων τσιγάρων για τη δημιουργία βιοντίζελ, σε ένα βήμα προς τη βιώσιμη παραγωγή καυσίμων. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εν μέσω αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών και της αναζήτησης καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων στα ορυκτά καύσιμα, το βιοντίζελ έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση. Προερχόμενο από φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη, το βιοντίζελ διασπάται ως και τέσσερις φορές ταχύτερα από το πετρελαϊκό ντίζελ και αποτελεί μια μη τοξική εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το υψηλό κόστος παραγωγής βιοντίζελ και η πιθανή ρύπανση από τις πηγές βιομάζας έχουν εμποδίσει την ευρεία χρήση του. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ινστιτούτου Ενέργειας (LEI) βρήκαν μια νέα λύση ενσωματώνοντας στη διαδικασία παραγωγής ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης αποβλήτων τσιγάρων.
Η τριακετίνη, μια βασική ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ, υπάρχει σε αφθονία στα φίλτρα τσιγάρων, εξηγεί ο Samy Yousef, επικεφαλής ερευνητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχεδιασμού του KTU. Οι επιστήμονες εξήγαγαν με επιτυχία πολύτιμα συστατικά από τα απόβλητα τσιγάρων μέσω μιας σειράς πειραμάτων που χρησιμοποιούν την πυρόλυση, μια διαδικασία θερμικής αποσύνθεσης. Η διαδικασία, που διεξήχθη σε διαφορετικές θερμοκρασίες, απέδωσε λάδι, κάρβουνο και αέριο από τα απόβλητα, με την περιεκτικότητα σε λάδι να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τριακετίνη. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων τσιγάρων και αξιοποιεί τα συστατικά τους για πρακτικές εφαρμογές. Ο πορώδης άνθρακας, εμπλουτισμένος με ασβέστιο, έχει δυνατότητες για λιπάσματα, επεξεργασία λυμάτων και εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας. Εν τω μεταξύ, το αέριο που εξάγεται μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.
Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις έγκειται στο έλαιο που εξάγεται από τα απόβλητα τσιγάρων, τα οποία είναι άφθονα σε τριακετίνη. Το έλαιο αυτό θα μπορούσε να ενσωματωθεί ως πρόσθετο στην παραγωγή βιοντίζελ, μειώνοντας δυνητικά το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα. Με πάνω από 6,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα να αγοράζονται παγκοσμίως ετησίως, ο εκπληκτικός όγκος των αποβλήτων τσιγάρων αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία. Η καινοτόμος προσέγγιση της ομάδας παρέχει μια λύση για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποβλήτων και καταδεικνύει τη δυνατότητα κλιμακούμενης εφαρμογής σε συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.
Ενώ η τρέχουσα εστίασή τους έγκειται στην ενσωμάτωση αυτής της καινοτομίας σε συστήματα κυκλικής οικονομίας, οι ερευνητές προβλέπουν πολλά υποσχόμενες προοπτικές για την περαιτέρω αξιοποίηση των αποβλήτων τσιγάρων. Αξιοποιώντας την επεξεργασία με πυρόλυση, οραματίζονται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει τη συλλογή αποβλήτων, την υποδομή ανακύκλωσης και μια μετασχηματιστική προσέγγιση για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη βιώσιμη παραγωγή καυσίμων, προσφέροντας μια πρωτοποριακή λύση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών, ενώ παράλληλα διερευνά νέους δρόμους στη διαχείριση των αποβλήτων. Όπως τονίζει ο ερευνητής του KTU Yousef, η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στη διερεύνηση πρόσθετων δυνατοτήτων αξιοποίησης των αποβλήτων τσιγάρων, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Πηγή: https://interestingengineering.com