top icon
Κόσμος

Έκθεση Παρισιού 2024: Οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν, οι Κινέζοι προελαύνουν

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα επιχειρήσουν στη φετινή Έκθεση Παρισιού να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας απέναντι στους… επίμονους Κινέζους ομολόγους τους. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι θα είναι οι φετινοί πρωταγωνιστές στην πόλη του φωτός.

Αν μη τι άλλο, η φετινή και… διευρυμένη σε συμμετοχές Έκθεση Παρισιού, σηματοδοτεί μια ακόμα «μάχη» από το στρατόπεδο των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών προκειμένου να κερδίσουν έδαφος σε μια επιβραδυνόμενη αγορά όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, «αποκρούοντας» ταυτόχρονα τον ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό από τους Κινέζους αντιπάλους τους.

Αν μη τι αλλο, οι γαλλικές μάρκες θα έχουν την τιμητική τους «μέσα» στο σπίτι τους. Ξεκινώντας από την Renault, το νέο και πολυαναμενόμενο 4 E-Tech, ένα μικρό ηλεκτρικό crossover, αποτελεί ένα σημαντικό ντεμπούτο για τη μάρκα, αλλά και συνολικά για την έκθεση.

Renault 4 E-Tech

Renault 4 E-Tech

Στο Παρίσι η Renault θα παρουσιάσει δημοσίως για πρώτη φορά το πρωτότυπο ηλεκτρικό Twingo E-Tech.

Renault Twingo E-Tech

Renault Twingo E-Tech

Στο φετινό περίπτερο της γαλλικής εταιρείας το υδρογονοκίνητο πρωτότυπο Embleme αναμένεται να προσελκύσει εξίσου το ενδιαφέρον του κοινού.

Renault Embleme

Renault Embleme

Επίσης, η ομογάλακτη Alpine θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το ηλεκτρικό πρωτότυπο A390_β, το οποίο θα αποτελέσει δυνητικά έναν ακόμα αντίπαλο του Tesla Model Y και της Porsche Macan.

alpine a390_b

Alpine A390_β

Από την μεριά της, η Dacia θα φέρει στην έκθεση το νέο, μεγάλο SUV μοντέλο της: το Bigster.

Dacia Bigster

Dacia Bigster

Η Stellantis θα είναι παρούσα όχι μόνο με την Alfa Romeo, η οποία θα παρουσιάσει την ανανεωμένη Tonale, αλλά και με τις γαλλικές μάρκες Citroen και Peugeot, με την πρώτη να «δείχνει» στο κοινό ένα αγνώστου ταυτότητας πρωτότυπο και τη δεύτερη το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό E-408.

Peugeot E-408

Peugeot E-408

Από τη μεριά της, η Ford θα ρίξει όλο το βάρος στο νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Capri.

Ford Capri

Ford Capri

Η BMW, η Audi, η VW, η Skoda και η MINI συγκαταλέγονται μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών εταιρειών που θα δώσουν το «παρών» στο Παρίσι – σε αντίθεση με την απούσα Mercedes. Πιο συγκριμένα, η BMW θα παρουσιάσει τη νέα X3 που οδηγήσαμε πρόσφατα, μαζί με τη νέα Σειρά 1, δίπλα και τα γνωστά της πρωτότυπα που βασίζονται στην νέα γενιά οχημάτων Neue Klasse: το Vision Neue Klasse X και το σεντάν Vision Neue Klasse.

BMW Neue Klasse x electric SUV

BMW Vision Neue Klasse X

Μετά την πρεμιέρα του νέου Q5, του νέου A5 και του ηλεκτρικού Α6 e-tron, η Audi σκοπεύει να παρουσιάσει στο Παρίσι την Sportback παραλλαγή του Q6 e-tron.

Audi Q6 e-tron 2024

Audi Q6 e-tron

Από τη μεριά της, η VW θα αναδείξει στο περίπτερό της το νέο και 7θέσιο Tayron.

VW Tayron

VW Tayron

Το καμάρι της Skoda στο Παρίσι θα είναι το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Elroq.

Skoda Elroq

Skoda Elroq

Στο περίπτερο της MINI, τη μερίδα του λέοντος θα έχει το ηλεκτρικό Aceman.

MINI Aceman

MINI Aceman

Από τους Κορεάτες κατασκευαστές, η Kia θα είναι παρούσα, με έμφαση στο ηλεκτρικό EV3, όχι όμως και η Hyundai.

KIA EV3

Kia EV3

Οι Κινέζοι και η… Tesla

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εντείνουν την επίθεση στη γηραιά ήπειρο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με τους τιμωριτικούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα.

Η BYD θα είναι σίγουρα ο μεγάλος Κινέζος κατασκευαστής, καθώς στο Παρίσι θα γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νέου και φυσικά ηλεκτρικού Sealion 7.

BYD Sealion 7

BYD Sealion 7

Η Leapmotor, ο νέος Κινέζος συνεργάτης της Stellantis που πλέον δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, θα αποκαλύψει ένα νέο EV με την ονομασία B10, ενώ το «παρών» θα δώσει και ένα C-SUV με την ονομασία C16 με διάταξη 2+2+2 θέσεων στο εσωτερικό.

Leapmotor B10

Leapmotor B10

Σημαντικές ειδήσεις αναμένονται και από την κινεζική Aito, στην οποία ανήκει η Seres, ενώ εξελίξεις θα έχουμε και από το στρατόπεδο της XPeng.

Τέλος, η Tesla επιστρέφει στο Παρίσι, έξι χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση το 2018, όταν και παρουσίασε το Model 3. Ωστόσο, το περίπτερό της δεν θα περιλαμβάνει κάτι… συγκλονιστικό, φιλοξενώντας απλώς την πλήρη γκάμα της αμερικανικής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Cybertruck.

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ