X
Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο Ratan Tata

Ο Ratan Tata κατάφερε να μετατρέψει έναν από τους παλαιότερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων της Ινδίας σε παγκόσμια αυτοκρατορία μέσω μιας σειράς εντυπωσιακών συμφωνιών.

Ο θάνατός του Ratan Tata σε ηλικία 86 ετών ανακοινώθηκε χθες από τον Πρόεδρο του Tata Group, Natarajan Chandrasekaran, ο οποίος χαρακτήρισε τον Tata «έναν πραγματικά ασυνήθιστο ηγέτη του οποίου οι αμέτρητες συνεισφορές έχουν διαμορφώσει όχι μόνο τον Όμιλο Tata αλλά και τον ίδιο τον ιστό του έθνους μας».

Ως πρόεδρός της για περισσότερες από δύο δεκαετίες από το 1991, η Tata επέκτεινε γρήγορα τον οικογενειακό επιχειρηματικό οίκο που ιδρύθηκε πριν 156 χρόνια. Τώρα, ο υπερ-όμιλος, στον οποίο ανήκει η Tata Motors, στα χέρια της οποίας έχει περάσει εδώ και 16 χρόνια η Jaguar Land Rover, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες με έσοδα 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Μέσω περισσότερων από 25 εισηγμένων στις διεθνείς χρηματαγορές εταιρειών, ο όμιλος Tata παράγει αναρίθμητα προϊόντα -από καφέ και αυτοκίνητα, έως λογισμικό, ενώ μεταξύ άλλων διευθύνει και αεροπορικές εταιρείες. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Powerchip Semiconductor Manufacturing της Ταϊβάν για ένα εργοστάσιο κατασκευής τσιπ 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, ενώ λέγεται ότι στα σκαριά βρίσκεται και ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone.

Υπό τη διαχείριση του Ratan Tata, ο όμιλος ξεκίνησε μια προσπάθεια επέκτασης που ανέτρεψε τα δεδομένα στο αποικιακό παρελθόν της Ινδίας. Εξαγόρασε εμβληματικά βρετανικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της χαλυβουργίας Corus Group Plc. το 2007, αλλά και των πολυτελών βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Jaguar και Land Roβver το 2008.

Ο Ratan Tata γεννήθηκε στη Βομβάη στις 28 Δεκεμβρίου 1937.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!