X
Κόσμος

Διαιρεμένη στα δύο η Ευρώπη για τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV

Δώδεκα χώρες της ΕΕ ψήφισαν υπέρ των νέων δασμών, με τέσσερις να λένε «όχι» και έντεκα να απέχουν… επιδεικτικά από τη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες.

Οι νέοι, προσωρινοί δασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φτάνουν ποσοστιαία έως και το 37,6% και αφορούν αποκλειστικά στα εισαγόμενα στην Ευρώπη ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, διχάζει την Ευρώπη καθώς πολλά κράτη μέλη πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση, εφόσον επικυρωθεί, θα βλάψει, πριν από οποιονδήποτε άλλο, τους ίδιους τους κατασκευαστές της.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Σταματήστε την επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικά EV

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέθεσαν τις απόψεις του χθες σχετικά με τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρουν οι πρόσθετοι δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται από την Κίνα σε μια ψηφοφορία που δεν είναι δεσμευτική αλλά εξακολουθεί να ασκεί επιρροή.

Χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα και η επιλογή κάθε χώρας, δώδεκα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν υπέρ των δασμών, τέσσερις τις καταψήφισαν και έντεκα απείχαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ψηφοφορία η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία υποστήριξαν το μέτρο, ενώ η Γερμανία, η Φινλανδία και η Σουηδία απείχαν.

Η Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτά όταν αποφασίζει εάν θα δώσει συνέχεια επιβάλλοντας του οριστικούς πλέον δασμούς.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι δασμοί στα κινεζικής κατασκευής EV θα επιβληθούν εκτός εάν μια πλειοψηφία 15 χωρών μελών που θα αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους καταψηφίσει.

Οι γερμανικές πάντως αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους πέρυσι στην Κίνα, ζήτησαν από την ΕΕ να μειώσει τους δασμούς, οι οποίοι δεν θα ισχύουν μόνο για κινέζους κατασκευαστές όπως η BYD, η Geely και η SAIC, αλλά και για EV δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζονται στην Κίνα. Όπως είναι για παράδειγμα το Tesla Model 3, το MINI Cooper SE και το Cupra Tavascan.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!