top icon
Κόσμος

Χρησιμοποιημένες μπαταρίες της Porsche Taycan μετατρέπονται σε αποθήκες πράσινης ενέργειας

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως αυτές της Porsche Taycan, που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους αποκτούν… δεύτερη νεότητα ως σταθερές αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας.

Έχει το μέγεθος σχεδόν όσο δύο γήπεδα του μπάσκετ και αποτελείται από 4.400 μονάδες μπαταριών: αυτό είναι το νέο, σταθερό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που χρησιμοποιεί τις απορριπτόμενες μπαταριές από μια σειρά από αντίτυπα της ηλεκτρικής Taycan για την τροφοδοσία του εργοστασίου της Porsche στη Λειψία.

«Αυτό το project αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους με βιώσιμο τρόπο και να συνδυάσουμε αυτή τη δέσμευση με την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα», δηλώνει ο Albrecht Reimold, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Παραγωγής και Logistics της Porsche.

Porsche

Οι τεχνικές προδιαγραφές αυτού του σταθερού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας είναι εντυπωσιακές: Η συνολική ισχύς του είναι 5 MW, ενώ το ενεργειακό περιεχόμενο των μπαταριών ανέρχεται σε 10 MWh. Το σύστημα αποθήκευσης μπορεί να λειτουργήσει για σύντομα χρονικά διαστήμα με υπερφόρτωση έως και 20%. Αποτελείται δε από 4.400 μεμονωμένες μονάδες μπαταρίας, χωρισμένες σε τέσσερα μεγάλα container.

Οι μονάδες μπαταρίας που χρησιμοποιούνται στο σύστημα εγκαταστάθηκαν χωρίς καμία τεχνική αλλαγή. Τα τέσσερα container μπαταριών συνδέονται το καθένα με έναν μετατροπέα και έναν μετασχηματιστή σε ένα σύστημα μέσης τάσης. Ολόκληρο το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των μπλοκ των μπαταριών, έχει σχεδιαστεί για ωφέλιμη διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών, με τις επιμέρους μονάδες να μπορούν να αντικατασταθούν μεμονωμένα εάν είναι απαραίτητο.

Porsche

Η ηλεκτρική ενέργεια για το σύστημα αποθήκευσης παράγεται εν μέρει από τα ηλιακά συστήματα του εργοστασίου της Λειψίας τα οποία έχουν μέγιστη ισχύ 9,4 MW. Κατά τις ώρες αιχμής, το σύστημα αποθήκευσης βοηθά στην εξισορρόπηση του δικτύου της ώρες αιχμής – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή με ολοένα και υψηλότερες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια λόγω της ηλεκτροκίνησης, των αντλιών θερμότητας και άλλων ηλεκτρικών συσκευών.

Τα ελεγχόμενα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως το σύστημα που δημιούργησε η Porsche στο εργοστάσιο της Λειψίας, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αγορά ενέργειας. Έτσι, αυτό το σταθερό σύστημα αποθήκευσης θα ενσωματωθεί στην αγορά εξισορρόπησης ενέργειας σε κάθε εμπορεύσιμη μορφή έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή οχημάτων της Porsche στις εγκαταστάσεις της στο Zuffenhausen, στη Λειψία και στο Weissach είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα από το 2021, καθώς ήδη από το 2017 η Porsche χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο Zuffenhausen και στη Λειψία λαμβάνουν την ενέργεια που χρησιμοποιούν από πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και βιομεθάνιο. Η τοποθεσία της Λειψίας λαμβάνει επίσης τηλεθέρμανση από βιομάζα.

Porsche

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Porsche
  • Porsche
  • Porsche
  • Porsche
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ