top icon
Περιβάλλον

Το BMW Group χρησιμοποιεί αλουμίνιο που παράγεται με πράσινη ενέργεια

Θέλοντας να μειώσει το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μοντέλων του, και δη των ηλεκτροκίνητων, το BMW Group ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί αλουμίνιο το οποίο θα παράγεται με τη χρήση πράσινης ενέργειας.

Η παγκόσμια τάση προς την ηλεκτρική κινητικότητα σημαίνει ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των εκπομπών CO2 στον κύκλο ζωής ενός οχήματος προέρχεται από την διαδικασία κατασκευής του – και αυτό με δεδομένο το γεγονός ότι η παραγωγή μπαταριών και αλουμινίου χαρακτηρίζεται ως μια κατασκευαστική διαδικασία «υψηλής έντασης» ως προς την ενέργεια που καταναλώνεται. Ως εκ τούτου, χωρίς διορθωτικά μέτρα, οι εκπομπές CO2 ανά όχημα στην αλυσίδα εφοδιασμού των κατασκευαστών, και εν προκειμένω του BMW Group, θα αυξηθούν περισσότερο από το ένα τρίτο έως το 2030.

Για να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή, το BMW Group έχει ήδη συμφωνήσει με τους προμηθευτές του ώστε η παραγωγή των μπαταριών που εξοπλίζει τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα του να πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση πράσινης ενέργειας. Τώρα, ο γερμανικός όμιλος πραγματοποιεί το επόμενο βήμα αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας στα οχήματά του αλουμίνιο το οποίο παράγεται με την χρήση ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές – και εν προκειμένω από τον ήλιο.

Καθώς η ηλεκτρονική κινητικότητα αναπτύσσεται, το αλουμίνιο θα γίνει όλο και πιο σημαντικό ως ελαφρύ υλικό που μπορεί να αντισταθμίσει (εν μέρει) το αυξημένο βάρος των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η παραγωγή αλουμινίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή ενέργεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου, δηλαδή του αλουμινίου που λαμβάνεται απευθείας από την ένωση ορυκτών αλουμίνας, είναι από μόνη της υπεύθυνη για περίπου το 60% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου. Η χρήση της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας είναι, επομένως, ένας αποτελεσματικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την τήξη αλουμινίου.

BMW Group

Το BMW Group έχει ήδη μια μακροχρόνια σχέση προμήθειας για πρωτογενές αλουμίνιο με την Emirates Global Aluminium (EGA). Η EGA έχει πλέον καταστεί ως η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για εμπορική παραγωγή αλουμινίου, την οποία αρχικά θα παρέχει αποκλειστικά στο BMW Group. Η EGA προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αλουμινίου που προορίζεται για το BMW Group από το Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park, στην έρημο έξω από το Ντουμπάι, το οποίο, στο τελικό στάδιο της ανάπτυξής του, θα γίνει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο.

Η προμήθεια με αλουμίνιο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να επιτρέψει στους Βαυαρούς του BMW Group να εξοικονομήσουν περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 τα επόμενα δέκα χρόνια – αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου το 3% των στόχων για τις εκπομπές CO2 που έχει θέσει η εταιρεία για το δίκτυο προμηθευτών της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ