X
Κόσμος

Αυτή η τεχνολογία θα σας κλειδώνει έξω από το αυτοκίνητο αν δεν πληρώσετε τη μηνιαία δόση σας

Μια τεχνολογία που μπλοκάρει λειτουργίες και τελικά αποκλείει τους ιδιοκτήτες από τα αυτοκίνητά τους έρχεται στο φως, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που αδυνατούν ή ξέχασαν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Τι είναι αυτό το ενοχλητικό «μπιπ» που ακούγεται από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου  σας; Μήπως είναι μια… διακριτική υπενθύμιση από το ίδιο σας το όχημα ότι ξεχάσατε να πληρώσετε τη μηνιαία δόση του δανείου σας; Αυτό είναι το καλό σενάριο!

Όπως πληροφορούμαστε μέσω σχετικών αναρτήσεων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Forbes και το Bloomberg, η Ford κατέθεσε πρόσφατα μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα τεχνολογία που δυνητικά θα μπορούσε να απενεργοποιήσει εξ αποστάσεως το ραδιόφωνο ή τον κλιματισμό, να κλειδώσει τους ιδιοκτήτες έξω από το όχημά τους, ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να ζητήσει από το τελευταίο να εκπέμψει ηχητικά προειδοποιητικά σήματα, στην περίπτωση που δεν πληρώσατε από αμέλεια ή αδυναμία το δάνειο του αυτοκινήτου σας!

Μην ανησυχείτε όμως, καθώς η Ford ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στον πραγματικό κόσμο τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία περιέχεται σε ένα μόνο από τα πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από την μπλε οβάλ εταιρεία.

Ωστόσο, πρόκειται για μια όχι και τόσο… ενθαρρυντική προοπτική για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Πολλώ δε μάλλον μετά από σχετικές έρευνες που έδειξαν ότι τα δάνεια αυτοκινήτων με σοβαρή καθυστέρηση τον Ιανουάριο που μας πέρασε έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Σε κάθε περίπτωση, στη σχετική αίτηση που κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία αναφέρονται διάφορα πιθανά σενάρια για τη χρήση του εν λόγω συστήματος, το οποίο θα μπορεί να δώσει εντολή αρχικά, για την εκπομπή μέσω του ηχοσυστήματος «ενός συνεχούς και δυσάρεστου ήχου κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης βρίσκεται στο όχημα». Σε επόμενη φάση θα δύναται να μπλοκάρει διάφορες λειτουργίες του ή «να φέρει το όχημα σε κατάσταση κλειδώματος». Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρει επίσης ότι μια in-car κάμερα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί «για να προσδιορίσει εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου» και ότι το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί «για να ειδοποιήσει την αστυνομία μέσω του GPS εάν ένας ιδιοκτήτης επιχειρήσει να εμποδίσει την προσπάθεια ανάκτησης».

Ο Wes Sherwood, εκπρόσωπος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Dearborn του Μίσιγκαν, είπε χαρακτηριστικά ότι η Ford «δεν σχεδιάζει να αναπτύξει το εν λόγω σύστημα» και ότι το συγκεκριμένο δεν αποτελεί παρά μέρος των περισσότερων από 1.300 πατεντών που κατοχυρώθηκαν από την εταιρεία το 2022, οι οποίες συμβάλλουν στην «ενθάρρυνση μιας κουλτούρας καινοτομίας».

«Υποβάλλουμε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέες εφευρέσεις, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα ένδειξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων ή προϊόντων», ανέφερε η Ford σε δήλωσή της.

Ωστόσο, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο σύστημα, ή κάποιο αντίστοιχο, δεν θα αρχίσει δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή του στα νέα, πλήρως ψηφιοποιημένα οχήματα;

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!