X
Κόσμος

Αποκάλυψη τώρα: Ιδού τα αυτόνομα Tesla Cybercab και Robovan

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ το αυτόνομο πρωτότυπο Cybercab σε μια εκδήλωση στις ΗΠΑ, μαζί με ένα μεγαλύτερο αυτοοδηγούμενο βαν με 20 θέσεις που ονομάζεται Robovan.

Τα δύο οχήματα που αποκάλυψε η Tesla, τα οποία φέρουν τις ονομασίες Cybercab και Robovan αλλά όχι… τιμόνι και πεντάλ, σχεδιάζεται να λειτουργούν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες, αντί αισθητήρων Lidar, καθώς και ένα ενσωματωμένο λογισμικό χαρτογράφησης, όπως είναι πιο συνηθισμένο για άλλα αυτόνομα οχήματα.

Θα μπορούν επίσης να φορτίζονται ασύρματα, δήλωσε ο Elon Musk. Έτσι, κανένα από τα δύο δεν θα διαθέτει θύρες φόρτισης όπως τα συμβατικά αυτοκίνητα της Tesla.

Στην εκδήλωση παρουσίασης των δύο πρωτοτύπων με τίτλο «We Robot» στην Καλιφόρνια, ο Elon Musk είπε: «Σκεφτείτε τον αθροιστικό χρόνο που περνούν οι άνθρωποι σε ένα αυτοκίνητο και τον χρόνο που θα πάρουν πίσω, τον οποίο μπορούν τώρα να αφιερώσουν διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας μια ταινία ή κάνοντας δουλειά».

Για τον σκοπό αυτό, το πιλοτήριο του Cybercab είναι εξαιρετικά μινιμαλιστικό, με δύο καθίσματα, δύο ποτηροθήκες, ένα υποβραχιόνιο και μια μεγάλη κεντρική οθόνη αφής, παρόμοια με αυτή του Model 3. Πίσω παράθυρα, δεν υπάρχουν, ενώ σε αντίθεση προβλέπεται ο «παραδοσιακός» χώρος αποσκευών.

Ο Elon Musk είπε ότι η Tesla ελπίζει να παράγει το Cybercab έως το 2027 και να το διαθέσει στους καταναλωτές με κόστος κοντά στα 30.000 δολάρια. Ο ισχυρός άνδρας της Tesla δεν προσδιόρισε ακριβές χρονιδιάγραμμα, ούτε και αν το… διαστημικό Cybercab θα είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι η είδηση που θέλει την Tesla έως και το 2025 να έχει πιστοποιημένη την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης «χωρίς επίβλεψη» FSD (πλήρης αυτοοδήγηση) για χρήση στο Model 3 και το Model Y έως το 2025.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του Cybercab παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Ωστόσο αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη νέα αρχιτεκτονική που προοριζόταν για το πολυαναμενόμενο Model 2 – ένα συμβατικό επιβατικό αυτοκίνητο που θα αποτελούσε το  «σημείο εισόδου» στη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla. Το οποίο πλέον εγκαταλείπεται, καθώς η αμερικανική εταιρεία προκρίνει πλέον τα robotaxi.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!