top icon
Κόσμος

Αναβίωση της AC Cobra με κουπέ αμάξωμα και 810 ίππους (video)

Με σύγχρονη μορφή και για πρώτη φορά στην ιστορία της με κουπέ αμάξωμα, η AC Cobra επιστρέφει και θα είναι διαθέσιμη σε μόλις 99 μονάδες.

Με ιστορία που μετρά 123 χρόνια ζωής, η AC Cobra είναι μια από τις πιο θρυλικές βρετανικές εταιρείες, που όμως έγινε γνωστή περισσότερο από τον Carrol Shellby και τις δημιουργίες του. Σε αυτή τη φάση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία της ένα κουπέ μοντέλο.

Αυτό θα είναι εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, καθώς θα κατασκευαστούν μόλις 99 αυτοκίνητα, ενώ όσον αφορά την απόδοσή του, αγγίζει τους 810 ίππους, χάρη σε έναν θηριώδη υπερτροφοδοτούμενο V8 κινητήρα, με τον οποίο θα εφοδιάζεται.

Μέχρι σήμερα η AC Cobra δεν έχει παρουσιάσει ένα κουπέ μοντέλο, με τη μοναδική παραλλαγή με τέτοιο αμάξωμα να έχει εμφανιστεί σε αγώνες αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στις 24 ώρες του Le Mans το 1964.

Η σχεδίαση που ακολουθείται είναι εμπνευσμένη από την ανοιχτή εκδοχή του μοντέλου, με έντονες καμπύλες και φουσκωμένους θόλους που φιλοξενούν τεράστιους τροχούς αλουμινίου να κυριαρχούν.

ac cobra gt coupe

Πέρα από την παρόμοια σχεδιαστική προσέγγιση, ίδιες παραμένουν και οι διαστάσεις του κουπέ μοντέλου σε σχέση με αυτή του roadster. Έτσι, όπως ανακοινώνει η κατασκευάστρια εταιρεία, έχει μήκος 4,23 μ., πλάτος 1,98 μ. και μεταξόνιο που αγγίζει τα 2,57 μ.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην κατανομή του βάρους, η οποία είναι τέλεια ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα και σε ποσοστό 50/50%. Στόχος η ανάδειξη των δυναμικών χαρακτηριστικών του μοντέλου και της οδικής συμπεριφοράς του κουπέ Cobra των 1.450 κιλών.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, όσον αφορά τις επιδόσεις του. Η AC Cobra GT Coupe διατίθεται σε τρεις εκδόσεις ισχύος. Η εισαγωγική θα αποδίδει 456 ίππους στην ατμοσφαιρική εκδοχή του V8, πιο πάνω μια υπερτροδοτούμενη θα φτάνει τους 730 ίππους, ενώ η ειδική και κορυφαία έκδοση περιορισμένης παραγωγής, μόλις 99 αυτοκινήτων θα αποδίδει 810 ίππους. Οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προς το τέλος του 2025, με την τιμή του να είναι 325.000 £ (381.000 ευρώ) χωρίς τους φόρους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ