Αμόλυβδη βενζίνη με τιμή κοντά στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο και πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από τα 0,8 ευρώ θα βρουν οι Έλληνες καταναλωτές στην αγορά μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Το πρωτοφανές που καταγράφηκε χθες, το πετρέλαιο να έχει αρνητική τιμή της τάξεως των 38 δολαρίων στην αμερικανική αγορά –ήδη ανακτήθηκε το θετικό πρόσημο ύστερα από μια επίσης πρωτοφανή ανοδική αντίδραση- δεν επηρεάζει δραματικά τις τιμές λιανικής στην Ελλάδα η οποία επιβάλλει φόρους άνω του 70% στην τιμή της βενζίνης. Μάλιστα, όσο μειώνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται η αναλογία των φόρων “εμποδίζοντας” το να δούμε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές στα πρατήρια.
Τα συμβόλαια παραδόσεων αμερικανικού πετρελαίου για τον μήνα Μάιο αντέδρασαν ανοδικά τα ξημερώματα με την τιμή να αυξάνεται κατά 39 δολάρια. Έτσι, από το πρωτοφανές ιστορικό χαμηλό των -37,6 δολαρίων ανακτήθηκε μια “ισχνή” θετική τιμή της τάξεως των 1,37 δολαρίων. Η “βύθιση” σε αρνητική τιμή συνδέεται με την ημερομηνία λήξης του συμβολαίου. Το συμβόλαιο του Μαίου λήγει σήμερα οπότε η μεταβολή αποτυπώνει το γεγονός ότι κανένας στη διεθνή αγορά δεν θέλει να αγοράσει πετρέλαιο για άμεση χρήση λόγω του lock down ανά τον πλανήτη. Το συμβόλαιο του Ιουνίου που είναι πιο “μακρινό” είχε νωρίτερα σαφώς υψηλότερη τιμή στα 21,39 δολάρια το βαρέλι.
Σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά, αποτελεί το πετρέλαιο τύπου brent η τιμή του οποίου –για τα συμβόλαια Ιουνίου- έφτανε νωρίτερα στα 25,37 δολάρια το βαρέλι. Απέχουμε ουσιαστικά 3-4 δολάρια από τα χαμηλά του έτους που είχαν καταγραφεί προ ημερών, πριν αποφασιστεί από τον OPEC η μείωση της παραγωγής προκειμένου να συγκρατηθεί η κατρακύλα των τιμών. Το χαμηλό του έτους –που συνιστά και χαμηλό περίπου 30 ετών καθώς αντίστοιχες τιμές είχαν καταγραφούν από τον πόλεμο στον Περσικό- έχει καταγραφεί στα 21,65 δολάρια το βαρέλι με την ετήσια πτώση να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 63,5%.
Πηγή: www.thetoc.gr