Η πρόωρη απώλεια ενός ταλαντούχου σχεδιαστή.
Το 1990 οι 4ΤΡΟΧΟΙ, σε συνεργασία με τη Nissan οργάνωσαν ένα διαγωνισμό σχεδιασμού, στον οποίο ξεχώρισε μια γενιά ταλαντούχων σχεδιαστών. Την 3η θέση είχε καταλάβει ο Σωτήρης Κοβός, του οποίου η εν συνεχεία διεθνής πορεία στο χώρο του σχεδιασμού είναι γνωστή. Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε ο Ηλίας Σελέκος που τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ την 1η διάκριση έλαβε ο Κώστας Μαλανδρίνος.
Σε προσωπικό επίπεδο, από τη γενιά αυτή τον Κώστα δεν είχα καταφέρει να τον γνωρίσω. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στα Τρίκαλα, απ’ όπου ήταν και η καταγωγή του, όπου οργάνωνε τμήματα επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνταν με τα έπιπλα.
Τον Οκτώβριο του 2014, κανονίσαμε μια συνάντηση στην περιοχή όπου ζούσε και εργαζόταν, προκειμένου να μιλήσουμε και να συμπληρώσω τα κενά γύρω από έναν άνθρωπο, κατά γενική ομολογία ταλαντούχο, που όμως το ελληνικό περιβάλλον δε φαινόταν να του προσφέρει τις ευκαιρίες τις οποίες άξιζε.
Η συνέντευξη με τον Κώστα Μαλανδρίνο δεν βρήκε το δρόμο της στο περιοδικό, καθώς περιμέναμε την κατάλληλη συγκυρία, και χωρίς να το καταλάβουμε, μεσολάβησαν 3 χρόνια από εκείνη τη συνάντηση.
Η τραγική είδηση της απώλειάς του το πρωί του περασμένου Σαββάτου (3/12) σε ένα τροχαίο δυστύχημα, δεν θα μπορούσε να αφήσει στην αφάνεια το ανέκδοτο εκείνο υλικό, μια και νιώθουμε πως οφείλουμε ο κόσμος να γνωρίσει έστω και ένα κομμάτι του Κώστα Μαλανδρίνου.
Ακολουθεί το κείμενο του φίλου και συνεργάτη του, Ηλία Σελέκου, που εν πολλοίς περιλαμβάνει τους σημαντικότερους σταθμούς του Κώστα Μαλανδρίνου στο κομμάτι του βιομηχανικού σχεδιασμού:
Σε ένα απρόσμενο τροχαίο ατύχημα άφησε την τελευταία του πνοή ο Κώστας Μαλανδρίνος, ένας εξαιρετικός Έλληνας Βιομηχανικός Σχεδιαστής, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Από πολύ μικρός και προτού σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων έδειξε ότι ο σχεδιασμός ήταν στο «χέρι του». Υπήρξε από τους πρώτους σχεδιαστές που δημοσιοποίησαν σχέδια και μελέτες πλήρους εφαρμογής στην κατασκευή αυτοκινήτων στα αυτοκινητιστικά περιοδικά. Επίσης υλοποιήθηκαν και τρεις εργασίες του σε μορφή πρωτοτύπων. Αν ζούσε σε κάποια άλλη χώρα οι ιδέες του θα είχαν μπει στη γραμμή παραγωγής τουλάχιστον μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.
Οι περισσότερες εργασίες του αείμνηστου Κώστα Μαλανδρίνου μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αλλά η έλλειψη της βιομηχανικής κουλτούρας, της παραγωγικότητας, και της επιχειρηματικότητας, ιδίως στον τομέα της βιοτεχνίας ή βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων, δεν άφησαν περιθώρια για την πραγματοποιήσή τους.
Tα καλύτερα Projects με την υπογραφή του:
Με την εταιρεία PROTECH S.A. του Δ.Παλάζη δημιούργησε κατόπιν ειδικής μετατροπής το Golf II Cabrio –Vision.
Ταυτοχρόνως στην ίδια εταιρεία ολοκληρώνει στατικό πρωτότυπο σε πλήρη κλίμακα 1:1, το Opus Concept, ένα σπορ αυτοκίνητο με στόχο την περιορισμένη παραγωγή του.
Σε συνεργασία με τον φίλο του Μηχ .Μηχανικό Σωτήρη Λιάσκο κάνοντας την διπλωματική του εργασία ο τελευταίος κατασκευάζουν σε κλίμακα 1:5 ηλεκτρικό τρίκυκλο ηλεκτρικό όχημα.
Το 1990 αποσπά το πρώτο βραβείο Σχεδίασης Πολυμορφικού Οχήματος πάνω σε πλαίσιο Nissan Sunny 4WD του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ και ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ.
Το 1994 αποσπά δύο πρώτα βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων με τίτλο: «Η πρωτοβουλία της πόλης των Αθηνών» για οχήματα πόλης μηδενικών ρύπων.
Το 2004 αναλαμβάνει τον εξωτερικό σχεδιασμό αλλά και την στατική κατασκευή σε πραγματική κλίμακα 1:1 του πρωτοτύπου οχήματος του Δημ.Κορρέ του υπαριθμόν: (P2).
O Kώστας ήταν πιο μπροστά απο τα γνωστά τετριμμένα της ελληνικής παθογένειας, προσιτός και ευγενικός, χωρίς ταμπέλες και εντελώς μετρημένος στα λόγια του.
Θα μας λείψεις πολύ Κώστα Μαλανδρίνε, μας αφήνεις μια σπουδαία δημιουργική παρακαταθήκη που θέλει πολύ χρόνο για να την αφουγκραστεί και να την εμπεδώσει κανείς. Καλό σου ταξίδι εκεί που πήγες φίλε, θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Ηλίας Σελέκος