top icon
Επικαιρότητα

Ιαπωνία: The day after

H γιγάντιας κλίμακας καταστροφή στην Ιαπωνία επισκιάζει αυτές τις ημέρες κάθε άλλη είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πόλεις και χωριά που εξαφανίστηκαν από το χάρτη, ένα πυρηνικό ατύχημα της κλίμακας 4, χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι, καταστροφές που ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία: Όσο κι αν είναι δύσκολο να εκφράσει κάποιος με λίγες λέξεις ό,τι συνέβη στις 11 Μαρτίου στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο μεγα-σεισμός των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε σε ολόκληρο σχεδόν τον Ειρηνικό Ωκεανό απέδειξε γι άλλη μια φορά ότι είναι αδύνατον για τον άνθρωπο να τα βάλει με τα στοιχεία της Φύσης, όσο κι αν μέσα του πιστεύει ότι με τη νοημοσύνη του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το Θεό.
 
Τα όσα έζησε η ανθρωπότητα τα Χριστούγεννα του 2004 με το τσουνάμι επέστρεψαν ξανά, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά το κύριο θύμα δεν είναι η φτωχολογιά των νησιών του Ειρηνικού, αλλά μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη τεχνολογικά χώρα.
 
Ύστερα από όλα αυτά δευτερεύουσα σημασία έχει η ανακοίνωση  τριών ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι σταματούν προσωρινά την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρούν στη χώρα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά τη βιβλικού χαρακτήρα καταστροφή που την έπληξε. Η Toyota θα κλείσει στις 14 Μαρτίου πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης –μεταξύ αυτών και εκείνα που ανήκουν σε θυγατρικές της- και 12 μονάδες κατασκευής εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. Ανάμεσα σε αυτά που θα κλείσουν είναι το εργοστάσιο «Central Motor» στη Μιγιάγκι και το «Kanto Auto Works» στην Ιβάτε. Οι δύο αυτές νομαρχίες ήταν από εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από το συνδυασμένο χτύπημα του σεισμού και του τσουνάμι. Η Nissan θα διακόψει, επίσης την παραγωγή στις τρεις μονάδες της, δύο από τις οποίες έπαθαν μεγάλες ζημιές από τον σεισμό, ενώ η Honda σταματά την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρεί στην Ανατολική και Δυτική Ιαπωνία. Ακόμη, η Nippon Steel Corp ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της χαλυβουργίας της στο πολύπαθο πλέον Καμάισι της νομαρχίας Ιβάτε. Τέλος, έκλεισαν τα εργοστάσια ελαστικών της Toyo Tyre & Rubber Co και της Sumitomo Rubber Industries Ltd στην περιοχή της Φουκουσίμα.

 
Αυτό που κρατάμε στη μνήμη μας από το φοβερό σενάριο που εξελίσσεται στην Ιαπωνία είναι ο ηρωϊσμός, η οργάνωση, η ψυχραιμία και η καρτερικότητα του λαού της χώρας, που με πολύ πόνο αλλά χωρίς υστερία αντιμετωπίζει την επόμενη μέρα.
 
Ας διδαχθούμε όλοι από το μάθημα ζωής που μας δίνουν οι Ιάπωνες αυτές τις ημέρες κι ας τους ευχηθούμε από καρδιάς να σταθούν ξανά στα πόδια τους το συντομότερο δυνατόν._4Τ
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ