X
Επικαιρότητα

Η καινοτόμος αυτοκίνηση

Η πρόταση του ΕΜΠ για μια νέα λογική στην αυτοκίνηση

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα του Ε.Μ.Π. που ως κύριο θέμα είχε την παρουσίαση των νέων προτάσεων για την βελτίωση συνθηκών μετακίνησης στις πόλεις του σήμερα, αλλά και του αύριο. Σε αυτό πλαίσιο αρκετοί καθηγητές του Πολυτεχνείου παρουσίασαν, από την οπτική γωνία του τομέα τους, την σημερινή κατάσταση αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των ομιλιών είχε ως εξής:

Α. Σταθόπουλος, Καθηγ. ΕΜΠ, «Περιβάλλον για την Ανάπτυξη μιας Καινοτόμου Αυτοκίνησης».

Κ. Χατζημπίρος, Επ. Καθηγ. ΕΜΠ, «Δυνατότητες Μείωσης Αρνητικών Επιπτώσεων της Αυτοκίνησης».

Α.Γ. Κλαδάς, Αν. Καθηγ. ΕΜΠ, «Σύγχρονες τάσεις στην ηλεκτροκίνηση οχημάτων και η εμπειρία του ΕΜΠ».

Δ. Χουντάλας, Αν.Καθηγ. ΕΜΠ, «Δυνατότητες Μείωσης Κατανάλωσης Κινητήρων Οχημάτων».

Η τελευταία ομιλία, όμως, ήταν και εκείνη που συγκέντρωσε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού ο Επ. Καθηγητής κος Κεφαλάς, παρουσίασε το «Υπερ-Ελαφρύ Όχημα Υψηλής Παθητικής Ασφάλειας». Το Zero, όπως ονομάζεται, είναι ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα του οποίου το αμάξωμα είναι φτιαγμένο από αφρό πολυουρεθάνης, προσφέροντάς του κορυφαία επίπεδα ασφάλειας.

Με σασί τύπου σκάλας, πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε ένα αμάξωμα από πολυεστέρα και γύρω από τον πολυεστέρα τοποθετήθηκε το αφρώδες υλικό σε διαφόρων πυκνοτήτων, ώστε να επιτυγχάνεται η σταδιακή απορρόφηση ενέργειας σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το μικρό όχημα κινεί ένα ηλεκτροκινητήρας 12 ίππων, που του προσδίδει μια τελική ταχύτητα 50 χλμ./ώρα με αυτονομία περίπου 50 χλμ. Το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο για το διαστάσεων 2,5 Χ 1,3 Χ 1,5 (ΜΧΠΧΥ) είναι το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος του που φτάνει τα μόλις 350 κιλά_Κ.Φ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!