top icon
Επικαιρότητα

Η ΕΛΠΑ για την απόσυρση

Την άποψη ότι η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ θα πρέπει να έχει περιβαλλοντικά κριτήρια, εκφράζει η ΕΛΠΑ, μέσω δελτίου Τύπου.

Τη θέση της σχετικά με το ενδεχόμενο απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων ΙΧ έκανε γνωστή η ΕΛΠΑ, μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε. Με γνώμονα – όπως αναφέρει – την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αυτοκινητιστών και του κοινωνικού συνόλου, η Λέσχη παραθέτει τις προτάσεις της για τον τρόπο εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου.
 
«Το μέτρο της απόσυρσης, εφόσον μελετηθεί και εφαρμοσθεί σωστά, είναι δυνατόν να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές της χώρας. Πρέπει να αποφευχθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, ώστε η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων να λειτουργήσει ως κίνητρο ανανέωσης παλαιών αυτοκινήτων αποκλειστικά με περιβαλλοντικά κριτήρια», αναφέρει η ΕΛΠΑ.
 
Παράλληλα προτείνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ενός τέτοιου σχεδίου:
 
Ποσό μείωσης της τιμής αγοράς νέου οχήματος αντιστρόφως ανάλογο με τους ρύπους (κυρίως CO2) που εκπέμπει το κάθε νέο όχημα, ώστε να ευνοηθούν οι αγορές όσο το δυνατόν «καθαρότερων» περιβαλλοντικά αυτοκινήτων.
 
«Πλαφόν» τιμής στην αγορά νέου οχήματος, ώστε να μην εμφανισθεί εκ νέου το φαινόμενο απόσυρσης μικρών οχημάτων με σκοπό την αγορά μεγαλύτερων.
 

Η ΕΛΠΑ δηλώνει μάλιστα πρόθυμη να συμβάλλει στην λεπτομερειακή διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης να προσφέρει το μέγιστο δυνατό κοινωνικό όφελος._Κ.Μπ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ