X
Επικαιρότητα

H Porsche ενισχύει την συνεργασία της με την TAG Heuer

Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμμαχίας τους, οι Porsche και TAG Heuer σκοπεύουν να προσεγγίσουν από κοινού τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αναπτύσσοντας συγχρόνως αρκετά νέα προϊόντα.

Για πάνω από μισό αιώνα, οι ιστορίες των δύο εταιρειών ακολουθούν παράλληλους δρόμους. Οι ομοιότητες στην κληρονομιά των Porsche και TAG Heuer μπορούν να «ανιχνευθούν» ήδη από τους ιδρυτές τους, με τον Ferdinand Porsche να εξελίσσει το Lohner-Porsche Electromobile το 1900 (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και τον Edouard Heuer τον πρώτο χρονογράφο στην ιστορία το 1899  – και οι δύο αυτές ανακαλύψεις κέρδισαν πολύ σημαντικές διακρίσεις, με διαφορά 11 ετών η καθεμιά, στις εκθέσεις στις οποίες παρουσιάστηκαν.

Οι πραγματικοί ακρογωνιαίοι λίθοι της σημερινής συνεργασίας των δύο εταιρειών τέθηκαν από τους απόγονους των ιδρυτών τους. Ο γιος του Ferdinand Porsche, Ferdinand Anton Ernst ή “Ferry”, εντάχθηκε στο δυναμικό του μηχανολογικού γραφείου του πατέρα του το 1931 σε ηλικία 22 ετών και ίδρυσε το εμπορικό σήμα Porsche το 1948. Μέσα σε λίγα χρόνια, το όνομα της Porsche έγινε άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιτυχίες στους αγώνες αυτοκινήτου όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της νίκης στο Carrera Panamericana του 1954. Μάλιστα, προς τιμήν της επιτυχημένης συμμετοχής της εταιρείας στον εν λόγω αγώνα, η Porsche αποφάσισε να βαφτίσει τον πιο ισχυρό την εποχή εκείνη κινητήρα της με την ονομασία «Carrera».

Ο εγγονός του Edouard Heuer, Jack, δημιούργησε το 1963 τον πρώτο χρονογράφο Heuer Carrera, ο οποίος ήταν σχεδιασμένος προκειμένου να επιτρέπει στους οδηγούς να «διαβάζουν» την ώρα με μια ματιά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Jack Heuer ήταν επίσης υπεύθυνος για το Heuer Monaco, το πρώτο, αυτόματο και αδιάβροχο ρολόι-χρονογράφο, το οποίο αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την ονομασία του διάσημου αγώνα ράλλυ του Πριγκιπάτου, το οποίο κέρδισε η Porsche με την 911 από το 1968 έως και το 1970.

Ο οδηγός και εμπορικός αντιπρόσωπος της Porsche και θρύλος των μηχανοκίνητων σπορ, Jo Siffert, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τον Jack Heuer. «Για 25.000 ελβετικά φράγκα, εμείς βάζαμε το λογότυπό μας στο αυτοκίνητο και τη στολή του. Εκείνος μπορούσε να αγοράζει τα ρολόγια μας σε τιμές χονδρικής και να τα πουλάει στους φίλους του. Και το έκανε με μεγάλη επιτυχία, αφού τη σεζόν του 1969 οι μισοί πιλότοι της Formula 1 φορούσαν ρολόγια Heuer», θυμάται ο Jack Heuer.

Αυτή η συνεργασία ήταν που οδήγησε τον Steve McQueen να τοποθετήσει το λογότυπο της Heuer στην αγωνιστική στολή του, στα γυρίσματα της ταινίας Le Mans το 1970, στην οποία οδηγούσε μια Porsche 917. Ο Αμερικανός ηθοποιός είχε πει τότε:

«Οδηγώ το ίδιο αυτοκίνητο με τον Siffert, οπότε θέλω να φοράω και την ίδια στολή».

Όταν η Heuer πωλήθηκε στον όμιλο TAG και πήρε το όνομα TAG Heuer, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, προέκυψε μια πιο επίσημη συνεργασία με την Porsche, αφού οι δύο εταιρείες κατασκεύασαν τον τούρμπο κινητήρα που συνέβαλε καθοριστικά ώστε η McLaren να κερδίσει τρεις συνεχόμενους τίτλους στην F1 – με τον Niki Lauda το 1984 και τον Alain Prost το 1985 και το 1986.

Από το 1999 η σχέση των Porsche και TAG Heuer έγινε ακόμη πιο στενή, με συνεργασίες όπως αυτή στο πρωτάθλημα της Formula E αλλά και άλλες χορηγίες στους αγώνες ταχύτητας. Μετά τις σημερινέ ανακοινώσεις, τα αγωνιστικά projects θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ανανεωμένης σχέσης των δύο εταιρειών τα επόμενα χρόνια, στο πρωτάθλημα Formula E, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής αλλά και στο TAG Heuer Esports Supercup.

Στα πλαίσια της ανανέωσης της συνεργασίας τους οι δύο εταιρείες παρουσίασαν σήμερα ένα νέο χρονογράφο, τον TAG Heuer Carrera Porsche, ο οποίος βασίζεται στο σχέδιο του χρονογράφου Carrera Sport με τη χαρακτηριστική στεφάνη με ενδείξεις της ταχυμετρικής κλίμακας, εισάγοντας συγχρόνως διάφορα χαρακτηριστικά που εμπνέονται από την αισθητική της Porsche. Το λογότυπο της τελευταίας είναι χαραγμένο στη στεφάνη και η χαρακτηριστική γραμματοσειρά του χρησιμοποιείται και στις ενδείξεις της.

Τα δε χρώματα της Porsche (κόκκινο, μαύρο και γκρι) χρησιμοποιούνται στο ρολόι, ενώ το εφέ του καντράν θυμίζει άσφαλτο και είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτό το μοντέλο. Το συγκεκριμένο ρολόι διατίθεται είτε με πολυτελές δερμάτινο λουράκι με ιδιαίτερη ραφή που θυμίζει το εσωτερικό των αυτοκινήτων Porsche, είτε με μπρασελέ. Στην καρδιά του, σε κάθε περίπτωση, χτυπά ο in-house μηχανισμός Calibre Heuer 02 με power reserve 80 ωρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!