X
Επικαιρότητα

GP Ιαπωνίας – Κατατακτήριες: Πρώτη pole για τον Hamilton στη Suzuka

Την 71η pole position του στην F1 και πρώτη του στην πίστα της Suzuka κατέκτησε ο Lewis Hamilton, αφήνοντας αρκετά πίσω του τους Valtteri Bottas και Sebastian Vettel.

Στο FP3 φάνηκε πως η Mercedes είχε βρει αρκετό χρόνο, μετά από μία πολύ περίεργη πρώτη μέρα στο Ιαπωνικό GP. Τόσο η Ferrari, όσο κι η Red Bull βρίσκονταν κοντά, αλλά όχι αρκετά για να απειλήσουν τους Γερμανούς.

Το Q1 ξεκίνησε με αγωνία για τους μηχανικούς της Ferrari που αντικαθιστούσαν το κιβώτιο ταχυτήτων του Raikkonen, μετά το ατύχημά του στην Degner 2 κατά τη διάρκεια του FP3. Τελικά, πρόλαβαν να κάνουν την αλλαγή και να βγάλουν τον Φινλανδό στην πίστα.

Η νόρμα ήταν η πολύ μαλακή γόμα, όμως οι Hamilton και Vettel προτίμησαν τη μαλακή, με τους δυο τους να χωρίζονται κατά 0,2 δλ. Ο Βρετανός ήταν πρώτος, ο Raikkonen τον ακολουθούσε, με τον Verstappen τρίτο, και ήδη φαινόταν πως η Mercedes έχει την ταχύτητα που την καθιστούσε φαβορί για την pole.

Γρήγορες παρέμεναν οι Force India, που βρίσκονταν αμφότερες στη δεκάδα, ενώ το  ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τον Hulkenberg. Παράλληλα, ο Perez ήταν υπό εξέταση για πιθανή καθυστέρηση του Stroll σε γρήγορο γύρο του τελευταίου.

Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, με 1:18 να απομένουν, ο Grosjean έχασε τον έλεγχο της VF17 στα S-curves, καταστρέφοντας το μονοθέσιο και τις κατατακτήριες όλων όσων ήταν σε γρήγορο γύρο, καθώς βγήκε η κόκκινη σημαία. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Grosjean. Gasly, Stroll, Ericsson και Wehrlein.

Το μονοθέσιο απομακρύνθηκε και το Q2 ξεκίνησε κανονικά, με τον Hamilton να γράφει έναν εκπληκτικό χρόνο στο 1:27.8. Ο Vettel βρέθηκε 2ος, αλλά όχι αρκετά κοντά για να απειλήσει τον Βρετανό, καθώς έμεινε 0,6 δλ. πίσω του. Με τη μαλακή γόμα στόχευαν να περάσουν στο Q3 και να εκκινήσουν αύριο με αυτήν οι δύο Φινλανδοί με τις ποινές, Raikkonen και Bottas. Αρκετά γρήγορες, αλλά χωρίς να απειλούν τους πρωτοπόρους, παρέμεναν οι Red Bull.

Στη μάχη για την πρόκριση στο Q3 ρίχτηκαν οι δύο McLaren, o Hulkenberg και ο Massa. Τελικά, εκτός έμειναν οι Vandoorne, Hulkenberg, Magnussen, Palmerκαι Sainz.

Η μάχη για την pole είχε φαβορί, κι αυτός ήταν ο Hamilton. Το απέδειξε από τον πρώτο γρήγορο γύρο του, όντας 0,6 δλ. ταχύτερος του teammate του και 0,4 δλ. από τον Vettel. Κανείς άλλος δεν μπόρεσε να φτάσει κάτι λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο από τον Βρετανό της Mercedes, που έδειξε τις διαθέσεις του. Ο Raikkonen δεν έγραψε χρόνο στο πρώτο run, λόγω ενός λάθους του στην Degner 2 που του κόστισε.

Στο δεύτερο run, o πρωτοπόρος της βαθμολογίας βρήκε ακόμα 1 δέκατο, επιβεβαιώνοντας την 71η pole του και πρώτη του στη Suzuka. Ο Bottas έκανε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο, αλλά θα εκκινήσει 7ος με τη ποινή για αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων. Από την δεύτερη έτσι θέση θα εκκινήσει ο Vettel, ενώ ο teammate του, K. Raikkonen, θα ξεκινήσει 10ος.

Ραντεβού για τον αγώνα από την πίστα της Suzuka αύριο στις 08:00._Δ.Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!